A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A megbízás nélkül maradóknak nincs sok választási lehetőségük: "átrándulnak" a még működő bérleti piacra vagy a külföldi kollégák segítségével külföldön, leginkább a tengerentúlon próbálkoznak. Mehrli szerint a használtlakás-piacon tűrhető mobilitás mellett most a csúcsidőszakhoz képest 25-30, az újlakás-piacon 20 százalékkal alacsonyabb árakkal lehet kalkulálni, az irodapiacon a válság előttitől akár 30-40 százalékkal is elmaradnak a bérleti díjak, további csökkenést azonban nem vár, a piac elérhette a mélypontot. Innen azonban egyelőre nem visz felfelé az út, jó ideig stagnálás következhet - véli az elnök.

Nincs nyoma a lakáspiacot megmozdító állami támogatásnak sem, változatlanul megoldatlan a bedőlt lakáshitelesek helyzete. A lakásépítések újraindítása lehetne az egyedüli kiút, mint az építőipar és a foglalkoztatási helyzet javításának eszköze - véli a Maisz első embere, aki a közelmúltban megalakult Otthonteremtési Tanácsadó Testület tagjaként részt vesz a lakáspiac fejlesztésére készülő koncepció kidolgozásában. Az SCD-Hunguest-tranzakció kapcsán ugyanakkor megjegyzi, a szállodaipari, idegenforgalmi fejlesztések is stratégiai területté válhatnak. A fejlődés jele a logisztikai ingatlanok iránti kereslet élénkülése lesz - tartja Mehrli, aki az év meglepetéseként értékeli, hogy mindössze egyetlen bevásárlóközpont készült el, ám az pozitív színfoltja az idei ingatlanpiacnak, csalódásként említette viszont, hogy a Duna-parti CET-et nem adták át a tervezett időpontra.

Mi lesz 2011-ben?


Nagyjából az idei piaci aktivitásra számít jövőre az ingatlanpiacon Baross Pál, a Magyar Ingatlanszövetség fejlesztő albizottságának elnöke, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatótanácsának elnöke. Várakozása szerint 2011-ben erősödik az idén már elindult folyamat, miszerint a fejlesztők a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve újratervezik a félretett projektjeiket.

A zöld gondolkodás nemcsak a fejlesztők, hanem a befektetők preferencia-rendszerében is megjelenik, s valószínűleg a portfóliók kilencvenes vagy kétezres évek elejéből származó elemeinek felújításánál a környezettudatos szempontok is teret nyernek - véli Baross az East-West Center és a Madách Center közelmúltbeli felújítására utalva.

Az év negatív meglepetésének tartja az ING és az IVG kivonulását a piacról, bár mindkét lépés magyarázata logikus: az ING csak az ingatlanüzletágától megválva szerezhetett forrást a tőkeemeléshez, az IVG portfóliója pedig elérte azt a méretet, amikor már inkább az ingatlanok menedzselése került előtérbe. Ugyanakkor több pozitív bejelentés is volt 2010-ben - mondta Baross, aki ide sorolja, hogy az Orco mégiscsak szerzett finanszírozást a Váci1 építéséhez, balatoni fejlesztőből pedig helyi piacvezetővé pozicionálta magát hűvösvölgyi és belvárosi projektjeivel az SCD, ezenkívül befejeződött a Corvin-sétány első szakasza, pezsgést generálva a megújított belvárosi térségben. Az igazán jó hír Baross szerint, hogy a legmeghatározóbb magyar fejlesztők talpon maradtak, s ebben 2011-ben sem vár változást.