Ez maradt az ingatlanpiacból 2010-ben, de mi lesz jövőre?

Ingatlanközvetítők és -értékelők nagy számban voltak kénytelenek hátat fordítani 2010-ben is az ingatlanszakmának a piac zsugorodása miatt. A kisvállalkozóként működő közvetítő irodák legalább 20 százaléka bezárt, az értékelők a 2008-as piac 30 százalékával kénytelenek beérni, az ingatlanszövetség taglétszáma is legalább 10 százalékkal csökkent - összegezte 2010-et a Napi Gazdaságnak Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) elnöke.
Szepesi Anita, 2010. december 25. szombat, 08:30
Fotó:

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A megbízás nélkül maradóknak nincs sok választási lehetőségük: "átrándulnak" a még működő bérleti piacra vagy a külföldi kollégák segítségével külföldön, leginkább a tengerentúlon próbálkoznak. Mehrli szerint a használtlakás-piacon tűrhető mobilitás mellett most a csúcsidőszakhoz képest 25-30, az újlakás-piacon 20 százalékkal alacsonyabb árakkal lehet kalkulálni, az irodapiacon a válság előttitől akár 30-40 százalékkal is elmaradnak a bérleti díjak, további csökkenést azonban nem vár, a piac elérhette a mélypontot. Innen azonban egyelőre nem visz felfelé az út, jó ideig stagnálás következhet - véli az elnök.

Nincs nyoma a lakáspiacot megmozdító állami támogatásnak sem, változatlanul megoldatlan a bedőlt lakáshitelesek helyzete. A lakásépítések újraindítása lehetne az egyedüli kiút, mint az építőipar és a foglalkoztatási helyzet javításának eszköze - véli a Maisz első embere, aki a közelmúltban megalakult Otthonteremtési Tanácsadó Testület tagjaként részt vesz a lakáspiac fejlesztésére készülő koncepció kidolgozásában. Az SCD-Hunguest-tranzakció kapcsán ugyanakkor megjegyzi, a szállodaipari, idegenforgalmi fejlesztések is stratégiai területté válhatnak. A fejlődés jele a logisztikai ingatlanok iránti kereslet élénkülése lesz - tartja Mehrli, aki az év meglepetéseként értékeli, hogy mindössze egyetlen bevásárlóközpont készült el, ám az pozitív színfoltja az idei ingatlanpiacnak, csalódásként említette viszont, hogy a Duna-parti CET-et nem adták át a tervezett időpontra.

Mi lesz 2011-ben?


Nagyjából az idei piaci aktivitásra számít jövőre az ingatlanpiacon Baross Pál, a Magyar Ingatlanszövetség fejlesztő albizottságának elnöke, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatótanácsának elnöke. Várakozása szerint 2011-ben erősödik az idén már elindult folyamat, miszerint a fejlesztők a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve újratervezik a félretett projektjeiket.

A zöld gondolkodás nemcsak a fejlesztők, hanem a befektetők preferencia-rendszerében is megjelenik, s valószínűleg a portfóliók kilencvenes vagy kétezres évek elejéből származó elemeinek felújításánál a környezettudatos szempontok is teret nyernek - véli Baross az East-West Center és a Madách Center közelmúltbeli felújítására utalva.

Az év negatív meglepetésének tartja az ING és az IVG kivonulását a piacról, bár mindkét lépés magyarázata logikus: az ING csak az ingatlanüzletágától megválva szerezhetett forrást a tőkeemeléshez, az IVG portfóliója pedig elérte azt a méretet, amikor már inkább az ingatlanok menedzselése került előtérbe. Ugyanakkor több pozitív bejelentés is volt 2010-ben - mondta Baross, aki ide sorolja, hogy az Orco mégiscsak szerzett finanszírozást a Váci1 építéséhez, balatoni fejlesztőből pedig helyi piacvezetővé pozicionálta magát hűvösvölgyi és belvárosi projektjeivel az SCD, ezenkívül befejeződött a Corvin-sétány első szakasza, pezsgést generálva a megújított belvárosi térségben. Az igazán jó hír Baross szerint, hogy a legmeghatározóbb magyar fejlesztők talpon maradtak, s ebben 2011-ben sem vár változást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2011.01.19 12:04

bizony a feketegazdaság felszámolása ide vezet!
egy 20 millió lakás, vásárlásához 50 milliót kellene bevallani és az sarcok kifizetése után marad az a 20 amiből meg lehetne venni! feketén elég volt a 20!
ez sajnos csak nemzetünk nagyjainak megy!
a bevezetett új sarcrendszerrel csak néhányszázezer kiemelt keresetüt hoznak még kedvezőbb helyzetbe. /elsősorban a törvényhozók saját magukat/
igy azután nem kell lakást építeni!
nincs és egyhamar nem is lesz fizetőképes kereslet! viszont még ádázabb harc indul az adóforintokból fizetett megrendelésekért, ami örvendetesen nőveli a korrupciót!
ezért elmarad a lakáseladás utáni sacok bevétele /kb.6-7 millió/, amit a meglévő lakásokra kivetett /kivetendő/ új adóval pótolnak.
persze, jól járnak a vállalkozók is, le tudják építeni az alkalmazotti létszámot a harmadára, csökken az anyagbeszerzés, az adminisztráció, az adóterhek, de a legoptimálisabb esetben megszünhet a vállalkozás és élhetik az álláskeresők gondtalan életét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html