Ezek a városok vezetik a kiskereskedelmi toplistát

Hong Kong kiskereskedelmi ingatlanjai a legdrágábbak a világon. A jelentős mennyiségű turista és a helyiek folytatódó vagyonosodása erősíti a nemzetközi divat- és luxusmárkák keresletét az első osztályú üzlethelyiségek iránt - derül ki a CBRE legfrissebb kutatási eredményeiből.
NAPI, 2012. július 13. péntek, 15:36
Fotó: Napi.hu

Hong Kongban 31 ezer dollár az üzletek éves, négyzetméterenkénti díja, New York 20 ezer dollárral a második helyen áll a CBRE kiskereskedelmi toplistáján. Mindkét városban jelentős (19, illetve 15 százalékos) bérleti díj emelkedést  regisztráltak az elmúlt negyedévben.

A top 5-ben a továbbiakban sem volt változás: a dobogó harmadik fokán Sydney (8994 dollár/négyzetméter/év) áll, negyedik Tokió (8284 dollár/négyzetméter/év), míg az ötödik London (7732 dollár/négyzetméter/év). Összességében a bérleti díjak 0,8 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez képest. A bérlői kereslet néhány nagyváros első osztályú üzlethelyiségei iránt erős maradt, és sok piacon szűkös a kínálat.

Az amerikai kontinens drágult a legtöbbet, 3,4 százalékot főleg az olyan városokban tapasztalt jelentős kereslet-növekedés miatt, mint Washington DC, Miami és Seattle. Alig drágultak a díjak az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amit főleg a nemzetközi divat- és luxusmárkák terjeszkedése okozott. Az európai, afrikai és közel-keleti régióban folytatódott az amerikai márkák térnyerése, ám néhány városban, közte Athénban és Belgrádban estek a díjak, átlag 0,2 százalékkal.

A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a vásárlók 2012 első negyedévében is óvatos fogyasztási magatartást tanúsítottak, főleg Európában, habár itt is nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A fogyasztás Amerikában és Ázsiában is emelkedett, ahol az erős ünnepi szezon támogatta a növekedést.

2012 első negyedévében több volt a pozitív jel, mint korábban: a javuló kiskereskedelmi forgalom, a stabil bérlői kereslet, az új bevásárlóközpontok mind-mind támogatták a fejlődő piacokat. Az eurózóna válsága és a globális lassulás miatti aggodalmak ellenére az első osztályú ingatlanok iránt a kereslet számos nagyvárosban erős maradt, sőt sok helyen egyenesen hiány alakult ki belőlük.

A közép- és kelet-európai trendekről szólva Graham MacMillan, a CBRE regionális és magyarországi értékbecslési vezetője elmondta, az elmúlt egy év nehéz időszak volt a kiskereskedők számára és a bevásárló utcák számos üzlete látta ennek kárát. Kevesebb új márka terjeszkedett, azok is főként a fővárosi és vidéki legnépszerűbb bevásárlóközpontokra koncentrálnak. A legnépszerűbb plázák és üzlethelyiségek bérleti díjai nem változtak, de a másodlagos helyszíneket továbbra is megviseli a jelenlegi helyzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK