Ezeket a használt lakásokat lehet könnyen eladni

Intim terasz, nem túl meredek a garázslejáró, átlátható terek és semmi "sufni tuning" - ez csak néhány a lakásválasztást befolyásoló szempontok közül. Az Otthon Centrum felmérésből kiderül, mire figyelnek legjobban a használt lakáspiaci vásárlók.
NAPI, 2010. augusztus 30. hétfő, 13:58
Fotó:

A lakásvásárlás kétségtelenül legizgalmasabb időszaka az igényeinknek megfelelő paraméterekkel rendelkező ingatlanok személyes megtekintése. Az Otthon Centrum megvizsgálta, melyek azok a tényezők, amik a legfontosabbak a vásárlóknak, és melyek azok, amik akár el is tántoríthatják őket a vásárlástól. A körkép készítésénél a budai családi házakat, a pesti belvárosi nagypolgári lakásokat és az átlagosnál kedveltebb budai panellakásokat térképezték fel.   
 

Családi ház - csak meredek garázslejárót ne!

Kiterjedt családi házas környékeken a legideálisabb elhelyezkedésnek a „csöndes utcában, mégis közel a tömegközlekedéshez" minősül. Ez utóbbi kitétel elsősorban a családosok számára fontos, hogy a gyerek tudjon önállóan közlekedni. A 60-70 millió Ft feletti kategóriában az egyik fontos kulcsszó az intimitás - mondja Sajtós Gyöngyi, az Otthon Centrum XII. kerületi irodavezetője. „Ez elsősorban a környék, az utca, a telek adottsága, és csak részben javítható a kert megfelelő gondozásával. Terasznál például fontosabb az, hogy ne lássanak oda a szomszédok, vagy a járókelők, mintsem annak mérete.

Nem szerencsés, ha az amúgy kelendő régi villaépületekhez az elmúlt évtizedekben különféle toldalékok, lakrészek vagy teraszok épültek. Ezek - még jó kivitelezés esetében is - annyira megbonthatják a ház egységét, hogy végleg elbizonytalaníthatják a reménybeli vevőket. Bár technikailag gyorsan avulhatnak, a riasztó, kamerás biztonsági rendszer, légkondicionálás, garázslehajtó-fűtés, automata kerti locsoló, és hasonló kényelmi technológiák már-már alapelvárásnak tekinthetők , és a kandalló miatt a kémények kialakítása és állapota is fontos preferencia.

Jelenleg nincsen egyértelmű trend a budai családi ház építészetben. A mediterrán divat már lecsengett, ugyanakkor az egyre felkapottabb minimál dizájn sem lett egyeduralkodó. A szobák száma, mérete és a szintenkénti elrendezés ugyanakkor döntő fontosságú. Százmilliós kategóriához közeledve a nappalinál elvárás az 50, hálószobáknál a 20 négyzetmétert elérő alapterület. A szülői hálónál ideális, ha abból közvetlenül gardróbszoba és fürdőszoba nyílik. A túl zegzugos, elsőre szűknek, zsúfoltnak ható belső tér nehezíti az eladást. Ahol állandó személyzetet tartanak, ott nekik is kell külön szobáról, vagy akár saját házrészről gondoskodni.

Manapság a fedett, lehetőség szerint a kerttel közvetlen kapcsolatban álló medence adja az igazi presztízst. Érdekes, hogy a tájolás nem befolyásolja a döntést, ebben nincsenek fontos preferenciák. A panoráma viszont, ha igazán egyedi és elvehetetlen, akkor jelentős árfelhajtó tényező. Sajtós Gyöngyi szerint a telek lejtése és kialakítása abban az esetben lehet egyértelműen döntést befolyásoló tényező, ha a garázslejárót emiatt túl meredekre építik. Ez legtöbbször annyira csökkenti a vevőjelöltek komfortérzetét, hogy meg is hiúsíthatja az addig akár tökéletesen reményteli tranzakciót.  

Nagypolgári lakás - nézzünk az utca felé!

A pesti, nagypolgári lakásoknál  fontos a fekvés. Ha más nem, a - legalább 25 négyzetméteres - nappalinak mindenképpen az utcára kell néznie, hogy fenntartsa a vevők érdeklődését - mondja Horváth Boglárka, az Otthon Centrum belvárosi franchise partnere. Amivel ezt talán ki lehet váltani, ha szépen rendezett, nagy belső udvarra néz a lakás, vagy ha függőfolyosó végén van, ahol az ablak alatt már nincsen közlekedés.
 
Viszont ilyenkor is nagy árkülönbség van az utcai fekvésűekhez képest. Míg a jó minőségű utcai lakások 350 ezres négyzetméter árról indulnak, ugyanez udvariban egyharmaddal olcsóbban megkapható.A ház állapota mellett a külföldiek a stílus alapján is szelektálnak. Míg a magyar vevők kedvelik a belvárosban ritka bauhaus épületeket is, a külföldiek a századfordulós, klasszicista épületekért rajonganak. Természetesen a lépcsőház tisztasága és rendezettsége is nagyon fontos nekik. Az olasz vevők rögtön kifordulnak a házból, ha azt látják, hogy a kukák szabadon ki vannak rakva a kapu belső részén.


A lakáson belül alapkövetelmény, hogy a hálószoba ne a nappaliból legyen megközelíthető. Általában a hall is egy funkciójában meghaladott helyiség, ugyanakkor jó lehetőséget ad arra, hogy a konyhát és étkezőt itt kialakítva az eredeti - belső udvarra néző - konyhát dolgozó- vagy hálószobának rendezzük be. Főleg a külföldi vevőknek jó pont, ha a hálóból közvetlenül a fürdőszobába juthatunk.

Nagyobb lakásnál természetesen ilyenkor külön fürdőszoba is szükséges. Az pedig, hogy legyen egy fürdőtől különálló (vendég) vécé, alapkövetelmény. Bár a belvárosban kevés funkcionálisan használható méretű és formájú erkély van, az ilyennel rendelkező lakások nem feltétlenül jobban / drágábban eladhatók. A belső elrendezés és a lakás állapota fontosabb. Néhány éve még nagyon kedveltek voltak a tetőtéri lakások. Most már óvatosan közelítenek az ilyenekhez a lakáskeresők, és egyértelmű hátrány, ha az egész lakásban csak ferde síkú ablakok vannak.

Alapszabály, hogy bizonyos, alacsonyabb presztízsű környékeken (pl. a Keleti pu. környékén) nem lehet az árban érvényesíteni az extra felújítást. Csínján bánjunk a színekkel is! Nehezebben tud azonosulni a vevőjelölt az élénk színű falakkal, bár ha mindin más stimmel, ez önmagában nem tántorítja el őket. Ha a stílust nézzük, a modern, letisztult formákat többen kedvelik, mint a klasszikus kialakítást (stukkók, díszlécek, oszlopok).

A magasabb árkategóriájú ingatlanokhoz nem illik a galéria, bármilyen nagy is a belmagasság. Galéria beépítése a garzon, vagy másfél szobás lakásokban jelent ésszerű megoldást. Ami csábító lehet egy külföldi vevőnek, ha a lakást bútorozottan, jó minőségű, stílusos berendezéssel áruljuk. Magyar vevők ezt szinte egyáltalán nem igénylik. A nagy alapterület és belmagasság miatt a lakás fűtési típusa is egy fontos tényező. A konvektoros fűtésűeket a vevők mindenképpen igyekeznek cirkóssá alakítani, bár ez sem éri meg feltétlenül a kisebb (50-60 m2-ig) lakásokban. A házközponti fűtés viszont a lakásnézők fejében általában összekapcsolódik a magas rezsiköltséggel, így ezek kevéssé


Panellakás - nem tabu a falbontás sem!

Az elmúlt bő évtized panelfelújítási programjai következtében vonzóbbá váltak az energetikailag megújult lakások. A számtalan féle panellakás elrendezés többnyire megfelel a mai igényeknek is. Tévhit, hogy a panelfalak mozdíthatatlanok. Ma már nem jelent gondot a közfalak kiszedése például az előszoba és a konyha között, amivel jóval tágasabbá, szellősebbé válik a lakás. Ugyanígy oszlopokat is kialakíthatunk - mondja Szilvási Ákos, az Otthon Centrum óbudai tanácsadója.
 
Egy másik gyakran használt megoldás a szűk előszoba és a panelekben legtöbbször kritizált kis fürdőszoba tágasabbá tételére, ha bizonyos lakástípusnál a bejárat mellett meglévő gardróbszoba és fürdőszoba közös falát kivesszük. Ilyenkor az előszobával közös fal egy részét üvegtéglával helyettesíthetjük, a nagyobb fürdőbe pedig akár jacuzzit rakhatunk  - említ további példákat.


Leginkább azokat a panellakásokat keresik a vevők, ahova csak a bútoraikat kell átszállítani, semmiféle felújítást nem igényelnek. Kockázatos is a túlzó, egyéni felújítás, bár bordó falakba, selyemtapétába és nagypolgári hangulatot árasztó faajtókba is bele lehet szeretni, lényeg, hogy a falak mögött, gépészetileg legyen minden rendben. Persze, van az az ár, amiért a teljesen felújítandó lakásokat is el lehet adni, ha alaprajzilag megfelelnek a vevő igényeinek - állítja Szilvási Ákos.


Ugyancsak rohamosan terjed a lodzsák, sőt erkélyek beépítése, a hasznos terület növelésének igényével. Ugyanakkor ennek mindig „sufni-tuning" hangulata van, bármennyire is körültekintően, minőségi munkával kivitelezik. Szilvási Ákos szerint emellett ezzel funkciójuk lényege vész el, ráadásul a vevők ezekhez - ha meg is hagynák - mindenképpen hozzányúlnának, így megfontolandó, hogy ha belátható időn belül eladnánk a lakást, akkor ezt már ne építsük be saját ízlésünk szerint.         

HOZZÁSZÓLÁSOK