Két hete raktuk le az alapkövét Magyarország legnagyobb versenyuszodájának. Egyetlen fillérrel sem emelkedett az építkezés költsége, sőt, nem is fog emelkedni az építkezés során. Arra fogunk törekedni, hogy a részletes tervek, illetve az építkezés során esetleg csökkenteni is tudjuk a költségeket - közölte a kormánybiztos. Félreértések abból adódtak, hogy összekeverték az áfa nélküli és az áfával növelt összeget, illetve az úszóaréna építési költségét, és minden egyéb, a környezetben, az angyalföldi-budapesti városfejlesztést jelentő költséget. Az áfával kapcsolatban elmondhatjuk, hogy természetesen az állam az állami beruházás után ugyanúgy fizet áfát, mint mindenki mást, csak ezt saját magának fizeti. Itt az áfa több mint 10 milliárd forint - mondta Fürjes Balázs.

Kifejtette: az uszoda 21,4 milliárd forintba fog kerülni. A 12 ezres úszóarénában a világbajnokság idején lesz két 50 méteres versenymedence, illetve egy bemelegítő medence, egy műugró-medence, egy gyermekmedence és egy jacuzzi öltözőkkel, kiszolgáló helyiségekkel. Ez egy 66 ezer négyzetméteres alapterületű épület lesz, ami a legnagyobb magyar középületnek, az Országgyűlés méretének négyszerese. A magassága pedig egy 15 emelet magas épületnek fog megfelelni.

A tervezésre 1,5 milliárd megy

Ezen felül az összes tervezési költség 1,5 milliárd forint. Az ideiglenes lelátónak, az árvízvédelmi gátnak, a csatornavédelemnek a költsége, az épület visszaigazításának és a bontások költsége pedig összesen 14 milliárd forint lesz. Van egy tartalék keret is, ez 1,8 milliárd forint. Mindez együtt 49 milliárd forint - közölte a kormánybiztos.

Vannak olyan, a fővárost érintő terveink is, amelyek teljesen függetlenek voltak a vizes világbajnokságtól, és ezek megvalósításán - ha van vizes világbajnokság, ha nincs - dolgozunk. A fővárosnak van egy Margit-sziget Programja, amelynek keretében a főváros és a kormányzat közösen hozza rendbe a Hajós uszodát, a Komjádi uszodát, és a sziget északi részén valósít meg fejlesztéseket - tette hozzá. "Van munka bőven, a rendelkezésre álló idő pedig nem is olyan sok, úgyhogy remélem, elkészülünk időben" - fogalmazott.