A külföldi és a magyar produkciók hatékony kiszolgálása érdekében szükséges műteremfejlesztési tervről már tavaly novemberben nyilatkozott a filmipari kormánybiztos Káel Csaba, akkor mintegy négyezer négyzetméteres bővítésről beszélt.

A kormány a járvány miatt meghirdetett Gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntött egyes, kiemelt ágazatok megerősítéséről, a filmipart és dizájnipart érintő intézkedések között szerepel a Mafilm fóti stúdiójának bővítése is. Az április 15-i rendelet szerint a bővítés kormányzati magasépítési beruházásként valósul meg, a lebonyolítója az erre létrehozott állami Beruházási Ügynökség (korábbi nevén BMSK Zrt.) A beruházás előkészítésének felelőse a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A stúdiókomplexum fejlesztését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Mi épül, mennyiért?

Négy új műterem készül el összesen 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezzel ötszörösére, 12 200 négyzetméterre bővül a fóti stúdiókapacitás, ráadásul két-két új stúdió összenyitható lesz - mondta az MTI szerint Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az állami rádiónak. Ez lesz minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése Magyarországon Káel szerint, de hogy mennyit költenek rá, azt az MTI-hírben nem közölték.

A 23 hektár területű fóti stúdiókomplexumban jó ideje tradicionálisan jelen van a filmgyártás, közkedvelt a középkori város és második világháborús barakk díszlete, és itt található Európa legnagyobb kültéri medencéje, amelyet a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminátor: Sötét végzet forgatásánál is használtak - közölte Káel Csaba. "A magyar mozgóképipar a magyar gazdaság sikerágazata, 2017 óta minden évben meghaladják a 100 milliárd forintot a közvetlen filmgyártási költések, Magyarországon európai szinten is kiemelkedően magas a filmipar hozzájárulása a GDP-hez. A kontinensen London után Budapest a legközkedveltebb filmforgatási helyszín" - mondta a kormánybiztos. (A külföldiek számára a fő vonzerőt a 30 százalékos filmes támogatás jelenti az itteni forgatás után, a támogatás alapja a magyarországi cégek befizetései, amiért adókedvezményt vehetnek igénybe - a szerk.)

Káel Csaba a komoly hazai szakembergárda meglétét is kiemelte az MTI szerint, hogy miért kedvelt forgatási helyszín Magyarország. A koronavírus-járvány miatt a forgatások félbeszakadtak, ezért a Nemzeti Filmintézet (amely a Filmalap utódjaként idén januártól állt fel, átvéve az NMHH-s tévés támogatásokat is) folyamatos és új pályázatokat írt ki, hogy munkát biztosítson a mozgóképipar szereplőinek. Átütemezte azon gyártás-előkészítések, forgatások és szakmai rendezvények finanszírozását, amelyeknek korábban már megítéltek támogatást. Kezdeményezte továbbá a Filmipari Segélyalap létrehozását, és 50 millió forintot ajánlott fel a munka nélkül maradt filmesek rendkívüli megsegítésére - mondta a rádiónak Káel Csaba. Már közel hétszázan jelentkeztek a segélyalapot működtető Magyar Filmakadémiánál.