Még nincs üzemeltetője a Gül Baba türbéjének

A külügy üzemeltetőt keres a Gül Baba türbéjének. A látványosságot a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány működteti, amit a kormány bőkezűen támogat.
Domokos Erika, 2018. december 26. szerda, 07:25
Fotó: MTI Fotó - Koszticsák Szilárd

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közbeszerzést írt ki december végén a Gül Baba türbéjének üzemeltetésére és karbantartására - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Az ingatlan közel ötezer négyzetméteres. A közbeszerzési eljárás nyertesével négy évre kötnek szerződést.

Az ellátandó feladatok:

  • általános építőmesteri munkák
  • általános épületgépészeti tevékenységek (pl. fűtés, öntözők, konyhatechnológiai gépek karbantartása)
  • elektromos rendszer karbantartása
  • klíma, légtechnikai rendszerek karbantartása
  • kertészeti munkák
  • takarítási feladatok
  • biztonsági rendszerek és felvonó karbantartása
  • vagyonvédelmi feladatok
  • gondnok/karbantartó

Csak egyben lehet ajánlatot tenni annak a megfelelő referenciákkal rendelkező pályázónak, amely fel tud mutatni a megelőző három évben üzemeltetési és karbantartási munkákból összesen nettó 450 millió forint árbevételt. Az ajánlattételi határidő 2019. január 25-én jár le.

Bőkezű támogatások

A Budapest II. kerület, Mecset utca 14. szám alatt lévő Gül Baba türbéjét október elején avatta fel Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök. A felújítása 2016-ba indult, mintegy 2,5 milliárd forintba került, amihez Törökország hárommillió euróval (930 millió forinttal) járult hozzá (a kivitelező a ZÁÉV Zrt. volt).

A síremléket és a hozzá tartozó kertet a magyar kormány 2017 decemberében a külügyminisztérium vagyonkezelésébe adta, a működtetőjeként a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványt jelölte meg. A kormány az alapítvány működését 2019-ben 695 millió forinttal, 2018-ban pedig 714 millióval támogatja.

Az alapítvány célja a Gül Baba türbéje és környezete kiemelkedő kulturális értékként történő megőrzése és az azzal kapcsolatos egyes közművelődési feladatok ellátása. A Gül Baba türbéje és környezete kiemelkedő értékeinek fenntartása, megőrzése, hasznosítása és üzemeltetése, valamint a magyar-török kulturális kapcsolatok ápolása - derül ki a bírósági nyilvántartásból. Az alapítvány kuratóriumának török és magyar tagjai 2018 februárjától: Adnan Polat, Suat Gokhan Karakus, Rahói Zsuzsanna, Szalai István és Bán-Czifra Gabriella.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.12.27 12:00

@lordofearth:
Pár koszos milliárdért magtagadta a magyar hősök emlékét. Hazaáruló geci.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.12.27 11:59

@Ha-ha-ha:
Mit vársz egy korrupt patkánytól, egy közönséges paraszttól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.27 11:35

van még egy olyan nép a magyaron kívül, amelyik emléket állít, sőt rengeteg pénzt költ azokra, akik kiirtották szinte az egész lakosságot. jó, hogy nem köszönő táviratot küldünk nekik minden évben ezért, és még mi fizetnénk kártérítést a 150 évért. de ez az elmebajos O1G qrmány még erre is képes lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html