Gyorsuló ütemben dőlnek ki az építőipari cégek

A cégfelszámolási és végelszámolási adatok is azt jelzik, hogy az építőipar váratlan júniusi fellendülése a nagyberuházásoknak, vagyis az út- és autópálya-építéseknek, illetve a metróprojektnek köszönhető, miközben az ágazat legtöbb cégének munkát adó magasépítés továbbra is komoly nehézségekkel küzd.
NAPI, 2009. augusztus 25. kedd, 15:47

A felszámolási és végelszámolási adatok valóban nem mutatnak javulást: júliusban 290 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez nagyjából megfelel a tavasszal regisztrált havi 300 felszámolásnak - derül ki az Opten Informatikai Kft. adataiból. A céginformációs adatszolgáltató közlése szerint tavaly júliusban 213 cég jutott ilyen sorsra, vagyis a növekedés mértéke 36 százalék. Ez jócskán meghaladja az első hat havi 22 százalékos ütemet, vagyis a felszámolások növekedése nemhogy lassult volna, inkább erőteljes gyorsulásról beszélhetünk.

Hasonló jelenség tapasztalható a végelszámolásoknál is. Tavaly júliusban 114 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, idén júliusban 192 vállalat végelszámolása indult meg. A növekedés itt 68 százalék, szemben az első hat havi 52 százalékos növekedéssel. Bár a végelszámolásokat nem tekintjük fizetésképtelenségi eseménynek, annyi bizonyos, hogy júliusban nem enyhült az építőipari vállalkozásokra nehezedő nyomás, sőt az adatok tanúsága szerint még erősödött is - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Szerinte júliusban folytatódott a tendencia, miszerint mind több nagy árbevételű cég kerül felszámolás alá, ami azt mutatja, hogy az ágazatra jellemző vállalkozói láncok mind magasabb szintjein dőlnek be cégek. Ez pedig előrevetíti, hogy egyre több kisebb cég kerül bajba a kifizetetlen számlák miatt, ami az eleve gyenge likviditás miatt újabb fizetésképtelenségi helyzeteket idéz elő - véli Csorbai.

Júliusban 439 új építőipari vállalkozást jegyeztek be, ez 23 százalékkal kevesebb a tavalyi 572-nél. Az év első hét hónapjában 3028 új céggel gyarapodott az ágazat, míg tavaly hét hónap alatt 4333 új bejegyzést regisztráltak, így a visszaesés 30 százalékos.

HOZZÁSZÓLÁSOK