Hallotta már? Ennyit költenek a Videoton stadionjára

Miután a december végén induló bontással jövő tavaszra végeznek, 2016 áprilisában elkezdődik az új Sóstói Stadion építése Székesfehérváron, és 2017 júniusára befejeződik a kivitelezés. Összesen 15 milliárd forintot költ az állam a stadion és környezete felújítására.
MTI, Napi.hu, 2015. szeptember 24. csütörtök, 13:22
Fotó: Napi.hu

A beruházással kapcsolatban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester közölte: a fejlesztés 15 milliárd forint összköltségű, amiből 11 milliárd forint jut a stadionra és a környék infrastrukturális fejlesztéseire, valamint 3,8 milliárd forint a közelben lévő Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációjára. (Érdekesség, hogy a székesfehérvári stadion építését tavaly novemberben is bejelentették, ám akkor még "csak" 9 milliárd forintba került volna a 14 ezer férőhelyes stadion beruházása, most már 11 milliárdba.)

A stadion UEFA IV-es besorolású lesz, vagyis Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezők, Eb-csoportmeccsek megrendezésére alkalmas, továbbá Bajnokok Ligája csoportmeccseknek és U19-es, U21-es vb-döntőknek is otthont adhat. A 14 ezer néző befogadására, 100 százalékban fedett lelátókkal tervezett létesítménynél a "zöld szempontokat" is maximálisan figyelembe vették - tette hozzá Cser-Palkovics.

Forrás: NSK

A stadion a sport mellett oktatási, környezetvédelmi és kulturális funkciókat kap, így például 500 fősnél nagyobb konferenciaterem, ökológiai látogatóközpont, kiállítótér, oktatóterem is lesz benne. A közeli természetvédelmi területre egy 30 méter magas kilátóból lehet majd rálátni. A létesítményben ajándékboltot, szurkolói kocsmát és Vidi-múzeumot is kialakítanak. Kerítés csak a legszükségesebb helyeken lesz.

Forrás: NSK

Cser-Palkovics András elmondta, hogy a bontásból származó lelátói székeket és korlátokat hasznosítani kívánják: az egykori MÁV-pálya felújítására használják, illetve Fejér megye kistelepülésein a futballpályák korszerűsítésére ajánlják majd fel.

A Puskás Akadémiának edzőpályái vannak a sóstói stadionnál

A polgármester jelezte, hogy a stadion tulajdonjoga mellé a környező edzőpályák és edzőcsarnok tulajdonjogát is szeretné az önkormányzat megszerezni. Ezek egy része jelenleg a felcsúti Puskás Akadémia tulajdonában van, de a későbbi, gazdaságos üzemeltetés miatt szeretnék egy kézben tudni.

A tervek szerint a bontás és az építkezés idején a Videoton FC a hazai találkozóit Felcsúton, a Pancho Arénában rendezi meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2015.09.25 07:29

Lehet majd mit lebontani.
Gerencsi Orbán legjobb haverja.
Puskás Felcsúti csapata 1 hete esett ki az NB II-ből.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2015.09.24 14:17

@kibe: nem jönnek rá. A patologiákon már rendszeresítettek egy spec. halotti maszkot, arra az van írva, hogy gyurcsány A HIBÁS!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kibe, 2015.09.24 13:41

Júj de jó, remélem lesz benne orvosi rendelő sé műtő is, mert lassan az egészségügyi rendszer meg összeomlik, de nem baj fideszbírkák jó ez így, majd ha valamelyik családtag ottmarad a kórháznak nevezett telephelyen, akkor rájösztök mi a való világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html