Hány csokos vevőt vár a lakáspiac?

A tavalyi 135 ezer lakáspiaci adásvétel után idén 150-160 ezer tranzakcióra számít az Otthon Centrum (OC). A csok gerjesztette kereslet élénkülésével idén még nem tudnak lépést tartani az ingatlanfejlesztők, így rövidtávon - nagy régiós eltérésekkel- 5-25 százalék közötti árnövekedésre lehet számítani az új lakások piacán - mondta Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.
Napi.hu, 2016. február 17. szerda, 12:01
Fotó: Napi.hu

Alapvetően a családok jövőképétől, a bizalomtól függ, hogy a több száz ezres, csok célcsoportból hányan élnek majd a lehetőséggel, ekképpen  a csok afféle kormányzati bizalmi lakmuszpapírnak is felfogható  - fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, aki szerint  az igénylésre jogosultak 10-20 százaléka adhat be támogatási kérelmet. A 2016-2019 közötti 4 évben pedig országosan összesen 50 és 100 ezer közötti lehet majd a csok igénylő családok száma.

A lakásméret és lakásárak összefüggése, illetve a támogatással, hitelfelvétellel kalkulálható vásárlóerő összeméréséből az látszik,hogy a fővárosban inkább az olcsóbb árfekvésű peremkerületekben és az agglomerációban, illetve a vidéki településeken, különösen a nagyobb foglakoztatási központok térségében várható élénkülés, s az ingatlanfejlesztők mellett az egyéni építtetők aktivitása is nőni fog.

A társadalmi-gazdasági mutatók változására, különösen a migrációs tendenciákra figyelemmel a főváros mellett elsősorban a nyugati országrészben, a Balaton környékén és a nagyvárosok térségében várható élénkebb lakáspiaci forgalom idén.

10-12 ezer új lakás épülhet 2016-ban

Az új építésű lakások körében bevezetett 5 százalékos  áfa hatására, valamint a csoktól várt keresletélénkülésre számítva nagyon sok, korábban leállt projektet indítanak újra a fejlesztők. Az elmúlt másfél-két évben kiadott építési engedélyekre alapozva idén az új lakások építése elérheti, illetve meghaladhatja a 10 -12 ezret.

Nagy kérdés, hogy a keresletbővülés mekkora árváltozást hoz a jelentős januári növekedést követően. Az OC által értékesített új lakások árai a fővárosban és az agglomerációban 20-30 százalékot nőttek decemberhez képest. Vidéken, a legtöbb megyében használt társasházi lakások esetében a decemberi adatokhoz képest viszont csupán 1-2 százalékos drágulás volt jellemző. A családi házak ára Budapesten néhány százalékkal emelkedett. Markáns volt a drágulás a panelpiacon, a budai lakótelepi lakások ára 40 százalékkal nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.18 10:29

Aki a fővárosban vagy annak környékén akar valamit, annak csók!

A pénz jelentős részét máris elviszi az áremelkedés.

Nincsen annyi szabad terület, ahol építkezni lehetne. Ahol meg van, ott pokoli drága. A csok lényegében elmegy a nem is túl nagy telekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html