Annak ellenére, hogy a közép-kelet-európai régió egyre nagyobb részén erősödik a befektetői aktivitás, a befektetők továbbra is Lengyelországra, Csehországra és Oroszországra koncentrálnak. Csehországban jegyezték fel a legjelentősebb növekedést néhány nagy portfolió eladása nyomán. A bevételek biztonsága és a minőség továbbra is a legfontosabbak, következésképpen az emelkedő likviditás a másodlagos piacokon még nem érezteti hatását.

A befektetési forgalom növekedését a központi piacokon felfutó aktivitás okozta. A speciális kiskereskedelmi ingatlanok és a városközpontokban található irodaházak vonzották a legtöbb befektetőt főként Lengyelországban és Csehországban, elsősorban a bérleti díjak jó növekedési kilátásai miatt - nyilatkozta Patrick O'Gorman, a CBRE közép-kelet-európai tőkepiacokért felelős igazgatója.

A határokon átnyúló befektetések emelkedésével párhuzamosan a nagyméretű tranzakciók száma is megnőtt. Az osztrákok érdeklődése mellett az aktívabb angol befektetők is mozgolódtak a régióban "értéket keresve a pénzükért." Az erősödő határokon átnyúló befektetések Oroszországra is jellemzőek, szemben 2011. első negyedévével, amikor szinte kizárólag helyi befektetők voltak aktívak a piacon.

A varsói és prágai hozamokhoz képest még mindig jelentékeny a hozamfelár az olyan piacokon, mint Budapest és Bukarest, ami azt vetíti előre, hogy a befektetői aktivitás ezekre a piacokra is kiterjed majd az év végéig - tette hozzá Borbély Gábor a CBRE közép-kelet-európai vezető elemzője.