Egy tegnap megjelent kormányrendelet a Szociális Családiház-építési Program keretében az Ócsa területén megvalósuló építési beruházással összefüggõ közigazgatási hatósági ügyeket kiemelt jelentõségűvé nyilvánította. A beruházás "kiemelése" gyorsítja és egyszerűsíti a közigazgatási hatósági eljárást. Így például a telekalakítási eljárásban az általános építésügyi hatóság nem jár el szakhatóságként, az általános építésügyi hatósági eljárást megelõzõen nem kell tervtanácsi véleményezési eljárást lefolytatni. Az építési beruházással kapcsolatos beruházáslebonyolítói és építési mûszaki ellenõri feladatokat, valamint közbeszerzések lebonyolítását a Beruházási, Mûszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. látja el, végzi el a szükséges közbeszerzéseket.

A kabinet egyúttal módosított egy másik kormányrendeleten is, így a központi költségvetési forrásból finanszírozott és a kormány által rendeletben nemzetgazdasági
szempontból kiemelt jelentõségűvé nyilvánított beruházásnál a telekalakítási eljárás telekalakítási engedélyezési eljárási szakaszának ügyintézési határideje 15 napra, a változásátvezetési eljárási szakasz ügyintézési határideje 5 napra rövidül.

A Szociális Családiház-építési Program keretében az első projekt az Ócsán most induló szociális lakásépítés lesz. A tervek szerint az első ütem 80 lakásból áll, a tényleges igényeknek megfelelõen összesen 500 lakás épülhet.

Az ócsai lakások tervezett nagysága
Alapterület (négyzetméter)Darab
4080-100
50200-220
6080-100
7035-55
8020-25
Összesen415-500
Forrás: kormányhatározat