A befektetői szemmel vonzó áresés ellenére rövid távon nem várható, hogy visszatérnek a budapesti lakáspiacra a válság kitörése előtt nagy számban itt vásárló ír, brit és spanyol kisbefektetők, mivel tranzakcióikat elsősorban nem a viszonylag alacsony árak motiválták - állítja Péter Ágnes, a külföldi vásárlókra specializálódott One2one Property Management Kft. ügyvezetője.

A közelmúlt külföldi lakásvásárlói főleg a pénzbőség miatt kerestek befektetési célpontot, a finanszírozást a hazájukban végbement lakásdrágulás nyomán saját ingatlanaik terhére felvett szabad felhasználású jelzáloghitelek biztosították. E források elköltésére mutatkozott jó célpontnak a régióban olcsónak számító budapesti lakáspiac. A válság azonban az ír, a spanyol és a brit piacon is lenyomta a lakásárakat, s ezzel elvágta a forrásteremtés útját még akkor is, ha a bankok finanszírozási hajlandósága már helyreállt volna - mondja Péter Ágnes, aki szerint éppen ezért rövid távon nem is várható e vevőkör visszatérése.

Más szegmensekben azonban érezhetően nőtt az érdeklődés, bár tranzakcióra még nem került sor - tette hozzá. A telekárak csökkenése megmozgatta a már amúgy is a piacon lévő izraeli befektetők fantáziáját, akik most leginkább spekulációs céllal nézelődnek a kínálatban. Úgy kalkulálnak, hogy legalább két évig megtartják az ingatlanokat, majd az áremelkedés után eladják vagy belekezdenek a fejlesztésbe.

Elsősorban belvárosi, lakásépítésre alkalmas fejlesztési telkeket keresnek, ezeknek az ára szélsőséges esetben akár 50 százalékkal is csökkenhetett a válság hatására. A 30-40 százalékos visszaesés azonban általános a szakértő szerint, különösképpen azért, mert mindig is a telkek ára változott a legnagyobb amplitúdóval. Irodapiaci fejlesztésben inkább a német befektetők gondolkodnak - tette hozzá.

Élénkül az érdeklődés a hozamtermelő ingatlanok iránt is. Péter úgy látja, az 5-25 millió euró közötti, B kategóriás irodaházak, kisebb kereskedelmi központok, strip mallok, logisztikai bázisok jönnek szóba ebben a kategóriában. Leginkább nyugat-európai alapok keresgélnek a piacon, közöttük olyanok is, amelyek még nem vásároltak a régióban.