Jelentősnek mondható kamatcsökkentést az Erste Bank jelentetett be, az új lakásokra szóló hitel 1 és 5 éves kamatperiódusnál is 4,99 százalék, amihez 2,04 százalék éves kezelési költséget kell adni. Az egyéves kamatperiódusú termék kamata így 1,5 százalékkal, az ötévesé pedig csaknem egy százalékkal lett kisebb. A használt lakásra szóló hitelnél is nagyot vágott az Erste. Itt mind az 1, mind az 5 éves kamatciklusnál egységesen 6,99 százalékra jött vissza a kamat, ami kerek 2, illetve 1,5 százalékos mérséklést jelent. Igaz, ezzel a bank csak versenyhátrányát csökkentette ezen termékek kondícióinál, mivel akad hitelintézet – így az FHB vagy a Budapest Bank (BB) –, amely ennél is kisebb kamatot kínál.

 

A BB-nél a társaság közlése szerint 4,7 százalék (plusz 2 százalék kezelési díj) a költség 5 évente változó feltételekkel új lakásra szóló hitelénél. A kamat és a kezelési költség együttesen azonban továbbra is az FHB-nél a legalacsonyabb, ott van új lakáshitel 6,45 százalékon és használtlakás-hitel 6,95 százalékon. A Raiffeisen egyelőre nem csökkentette ezen hitelei kamatát, ahogyan a K&H Bank és a Budapest Bank sem. Ezzel szemben a CIB Banknál novemberről decemberre, bár csak néhány bázsipontot, de nőttek a kamatok a jelzáloglevél támogatású hiteleik esetében.

 

A vegyes kép nyilvánvalóan az eltérő banki stratégiák miatt alakulhatott így ki, hiszen ahol prioritás a magasabb kamatmarzsú – vagyis a bank számára egyértelműen magasabb nyereséget hozó – devizaalapú lakáshitelezés, ott a forinttermékeket nem kívánják erősíteni. A használt lakásra szóló jelzáloglevél támogatású hitel általános paraméterei, vagyis annak magas kamata és a túlságosan kicsiny felvehető hitelösszeg (5 millió forint) ugyanis jelentősen csökkentette a termék vonzerejét, s szinte versenyképtelenné vált. Az új lakásra szóló hitelek azonban még mindig versenyképesek a devizakölcsönökkel, ha nem is a névleges kamatot, de a törlesztőrészleteket tekintve itt már csekély a különbség.