Hong Kong maradt a világ legdrágább irodapiaca

Az ázsiai és csendes-óceáni térség dominanciája a világ 10 legdrágább irodapiacának listáján továbbra is megmozdíthatatlan: az első helyezett Hong Kong belvárosa, és a 3.-7. helyet is ázsiai nagyvárosok uralják - derül ki a CBRE féléves globális irodapiaci felméréséből. Budapest a 102. legdrágább város.
NAPI, 2012. december 20. csütörtök, 17:01
Fotó: Napi.hu

Hong Kong-ban egy négyzetméternyi iroda 2061 euróba kerül évente, megelőzve az 1864 eurós londoni West End-et. A harmadik helyezett Tokió, majd Peking és Újdelhi üzleti negyede következik. Az első 10 város listáján a pekingi Finance Street (6.) és a Hong Kong-i West Kowloon (7.) is előkelő helyet foglal el.

A gazdasági "ellenszél" ellenére az irodabérleti költségek éves szinten 2,1 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, főleg az amerikai kontinensen (+5,2 százalék) és az ázsiai és csendes-óceáni térségben (+2,6 százalék). A recessziótól sújtott Európában viszont a legtöbb városban csökkentek a költségek, a kontinensen átlagosan 0,4 százalékkal. Az első osztályú irodák bérleti költségei 74 városban emelkedtek világszerte, 37 városban csökkentek, míg 22 piacon változatlanok maradtak.

A CBRE 133 irodapiacon vizsgálja az irodabérleti költségeket. Az 50 legdrágább lokáció között 19 az európai, közel-keleti és afrikai térségben, 18 az ázsiai és csendes-óceáni térségben, 13 pedig az amerikai kontinensen található. A tanácsadó az éves változásokat helyi valutákban számolja, így azokat nem befolyásolják az árfolyammozgások.

Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA)

A felmérés szerint a londoni West End mellett a 10 legdrágább piac között van Moszkva, négyzetméterenként 1.444 euróval és a londoni City 1.118 euróval is. Budapest az éves 322 eurós négyzetméterenkénti bérleti díjjal a lista 102. helyezettje. A közép-kelet-európai térségben Varsó 440, és Prága 396 euróval a legdrágább, azonban Pozsony a maga 318 eurós díjával  valamivel olcsóbb irodai desztinációnak számít.

A folytatódó gazdasági visszaesés kétszámjegyű, vagy ahhoz közeli költségszint-eséshez vezetett Európában a görögországi Thesszalonikiben és Athénban, illetve a spanyolországi Malagában, ahol az üzleti bizalom hanyatlik, és a bérlők aggódnak - állítják az elemzők. A csökkenő kereslet szintén költségcsökkenéshez vezetett Portugáliában és Írországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK