A Cushman & Wakefield legfrissebb jelentése szerint a befektetők prémium kiskereskedelmi egységekre irányuló kereslete a közép-európai régióban a 2008-as piaci visszaesés óta a legmagasabb szinten áll. Az első négy hónap piaci aktivitása megerősítette a kiskereskedelmi szektor dominanciáját a  befektetési piacon, mely a tavalyi év összbefektetésének 50 százalékáért volt felelős.

A befektetők fokozottan érdeklődnek a közép-európai gazdaságok, főként Lengyelország és Csehország iránt, mivel e piacokon nagyobb GDP növekedésre számítanak a következő három évben, mint más nyugat-európai országokban. A fogyasztói kiadások valamint a kiskereskedelmi kereslet növekedésével a prémium kategóriás egységek bevétele és az ingatlanok értéke emelkedhet, s a tulajdonosok jobban koncentrálhatnak a jövedelem irányítására és az új ingatlankezelési kezdeményezésekre, mint a válság idején megszokott bérbeadottsági és bérleti díj szintek fenntartására, mely jelentős problémának bizonyult a recesszió idején - nyilatkozta Charles Taylor Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.

A közép-európai piacra újonnan bekerült magasabb kategóriájú ingatlanokra az intézményi vevők körében jelentős kereslet mutatkozik, az 50 millió eurótól egészen a 200 millió eurós nagyságrendig. Főként a nagyobb ingatlanok esetében sok kiskereskedelmi ingatlan specialista befektető és pénzügyi tanácsadó áll készen arra, hogy közös erővel megvásároljanak és kezeljenek ilyen jellegű ingatlanokat.

forrás: Cushman & Wakefield

Mivel a prémium kategóriás bevásárlóközpontok hozamai Londonban 5,5 százalékon, Franciaországban és Németországban pedig 5, valamint 5,5 százalékon állnak, Közép-Európában a lengyel piacon elérhető 6- 6,25 és a cseh piacon elérhető 6,25 százalékos hozamok továbbra is jelentős kedvezményeket nyújtanak. Az elmúlt pár hétben jellemző folyamatos piaci verseny elkerülhetetlenné teszi a hozamok további csökkenését valamint a tranzakciós aktivitás magas szintjét a szektorban.