Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) legfrissebb előrejelzése szerint a dél-kelet európai erős gazdasági növekedés támogatja a magasépítési szektort. Mivel a régió lakáspiacának egy része rekord eredményeket produkál, megjelentek az első túlfűtöttségre utaló hangok. Az EECFA szerint viszont ezek a piacok messze vannak még ettől.

Ugyanakkor az építőipari munkaerőhiány (a Nyugat-Európába vándorlás miatt) aggodalomra ad okot a jövőben. Az uniós alapok felhasználásának gyorsulásával a mélyépítés erősíti a növekedést 2020-ig, míg a 2018-as kelet-európai építési piac vegyes képet fest: az ukrán piacon növekedés, míg a török és orosz piacokon stagnálás várható.

Mi az az EFCA?

Az EECFA nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító, valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító ELTINGA együttműködése.

Dél-kelet-Európa

Bulgária építési teljesítménye várhatóan 8,8 százalékkal nő 2018-ban. Az építési szektor sztárja a lakásépítés, melyet a foglalkoztatás javulása, a magasabb reáljövedelmek, valamint a lakosság nagyvárosi koncentrációja táplál. A folyamatos gazdasági fejlődés növelni fogja a nem-lakáscélú magasépítési projektekbe történő beruházásokat az előrejelzés szerint. Az EU-s alapok jobb felhasználása a mélyépítési szegmenst erősíti. 2019-re és 2020-ra további 7,1  - 6 százalékos növekedést prognosztizálnak a teljes bolgár építési piacra.

2020-ig Horvátország építési teljesítménye várhatóan gyorsan nő (2017-ben 2,2 százalékkal, 2018-ban 11,6 százalékkal, 2019-ben és 2020-ban 6,2 illetve 4 százalékkal). Különösen jól teljesít a hotelépítés, az oktatás és az egészségügy, valamint bizonyos mélyépítési alágazatok, főként a vasútépítés.

Azonban egy esetleges világkereskedelmi háború, az Agrokor-válság és a gyorsan növekvő építési költségek veszélyeztetik a horvát építőipart, bár még egyik tényező sem jelent közvetlen veszélyt. 2021-ben, vagy rögtön utána, a növekedés valószínűleg számos fontos ágazatban csökkenni fog, mivel a horvát felzárkózási szakasz fokozatosan véget ér. Azt azonban, hogy ez pontosan mikor és hogyan realizálódik majd még nem lehet tisztán látni.

Az EECFA szerint Romániában a lakás- és nem-lakásépítési szegmens is kiváló teljesít, így a mélyépítés gyenge termelése ellenére a teljes építési piac várható növekedése 2018-ban 7,1 százalék lesz. A mélyépítésben az uniós projektek hozhatnak javulást, a teljes építési teljesítmény 2019-ben 6 százalékkal fog bővülni. 2020-ra a lakásépítés bővülése lassulni, a mélyépítés stabilizálódhat, a teljes építés növekedését  2,7 százalékosra becsüli az EECFA.

Szerbiában harmadik éve bővül az építőipar és a továbbiakban is minden mutatónál növekedés várható. A makrogazdasági környezet egyre kedvezőbb, a külföldi befektetések szintje felülmúlta a rekordszintet. A magasépítés folyamatosan erősödik, a trendet az új, nagy állami infrastrukturális projektek fokozzák. A várható bővülésből gyakorlatilag minden szegmens kiveszi majd a részét.

Az olcsó és egyre elérhetőbb hitelek miatt az új lakások iránti kereslet tovább fog nőni, ez több új lakást eredményez 2019-ben és 2020-ban. A többi szegmens csupán néhány mélyépítési és nem-lakásépítési nagyprojektre támaszkodhat. Ha ezek építése gyors ütemben halad, a teljes építési piac meghaladhatja a jelenleg is optimista előrejelzést.

Szlovénia építési teljesítménye folyamatosan erősödik, 2018-ra 8,7 százalékos lehet a növekedés, mely a mélyépítés és a nem-lakásépítés erős bővülésének köszönhető. Az új lakásépítés is növekszik, de úgy tűnik, lassabban, mint a meglévő lakások iránti kereslet, mely gyors drágulást hozott. Az olcsó és egyre elérhetőbb hitelek miatt erősödik az új lakások iránti kereslet, s ennek nyomán 2019-2020-ban a lakásépítés is. A többi szegmens csupán néhány mélyépítési és nem-lakásépítési nagyprojektre támaszkodhat.

Kelet-Európa

Az első becslések szerint 2017-ben az orosz építési piac 0,6 százalékkal csökkent, a magasépítés visszaesését nem tudta ellensúlyozni a mélyépítés növekedése. Ebben az évben a teljes építési piac várhatóan 0,7 százalékkal fog bővülni, míg 2019-2020 között csökken majd (2019-ben 1,9 százalékkal, 2020-ban 1,4 százalékkal). A viszonylag kedvező makrogazdasági feltételek ellenére az elemzők nem számítanak növekedésre: sok infrastrukturális nagyprojekt 2018-2020-ban befejeződik (a krími híd, a 2018-as FIFA Világbajnokságra épült projektek, a Siberia Power gázvezeték és számos autópályaépítés).

A lakásépítés, mely az orosz építési piac második legnagyobb szegmense a mélyépítés után, az építőipar motorja lehetne, ám ezt az újonnan bevezetett, az építőipari vállalkozások költségeit megemelő jogszabályok; a lakosság alacsony vásárlóereje és az alacsony jelzálogkamatok pozitív hatásának fokozatos kimerülése akadályozza.

Törökországban tavaly rekordot döntött a kiadott építési és használatba vételi engedélyek száma, ezzel együtt a GDP is nőtt. Az építési engedélyek száma az első negyedévben csökkent. Bár a legtöbb régióban a lakások reál (inflációval korrigált) ára csökkent, és az építési költségek nőttek, a teljes magasépítési piacon a közeljövőben csak kis mértékű visszaesést várnak az elemzés készítői A mélyépítés a korábban vártnál kevésbé bővülhet a szíriai katonai beavatkozás költségvetési többletterhei, valamint a török líra leértékelődésének következtében.

Jók a kilátások az ukrán építőiparban. A lakásépítés bővül, de a kínálat jelentősen meghaladja a keresletet, és a lakosság reáljövedelme is alacsony. Az ukrán gazdasághoz hasonlóan a kereskedelmi ingatlanok szegmense eddig kissé lassabban bővült. A mélyépítés tavaly egészséges ütemben nőtt, az állami finanszírozásnak, a helyi költségvetésnek és a nemzetközi forrásoknak köszönhetően ez a trend nem változik.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel