Húsz évre tervezik az új lakáspolitikát

Novemberben bocsátják társadalmi vitára a legalább 20 évre tervezett komplex otthonteremtési programot, melynek elemei: új lakások építése, az energiahatékonyságot célzó épületkorszerűsítés és bérlakások teremtése - mondta Bencsik János, otthonteremtési államtitkár a 17. budapesti lakásvásár előtt rendezett konferencián a Syma Csarnokban.
Szepesi Anita, 2010. szeptember 24. péntek, 12:25
Fotó:

Romokban hever a lakásépítés, a lakáspiac - mondta Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke a 17. budapesti lakásvásár előtt tartott mai konferencia a megnyitása alkalmából. A kiállítók száma a csúcsidőszakhoz képest lefeleződött, ám még az is nagy szó, hogy ilyen körülmények között sikerült megszervezni a rendevényt. Nagy az elvárás a piaci szereplők részéről azonban nincs könnyű helyzetben a kormány, hiszen a költségvetés behatárolja a terveket - hangsúlyozta Borsi.

Nincs mennyiségi lakáshiány, az elmúlt 20 évben félmillióval több lakást építettek, mint amennyit lebontottak, az ország lakossága csökkent, sok az üres lakás, mindemellett a 4,3 milliós lakásállományból félmillió nem felel meg a lakhatási feltételeknek  - mondta előadásában Bencsik János otthonteremtésért felelős államtitkár.

A kormány otthonteremtési stratégiája éppen ezért főleg a strukturális problémák megoldására irányul, az elemei az új, megfelelő minőségű lakások építése, a meglévők energiatakarékos felújítása a fenntarthatóságot figyelembe véve, és a bérlakásállomány növelése. A bérlakásprogram keretében jövőre egy mintaprojekt indítását tervezik. Kiemelte az öngondoskodás növekvő szerepét, és elmondta, hogy a lakástakarékpénztári törvény módosítása várhatóan ősszel kerül az országgyűlés elé.

Bencsik rámutatott, 2010-ben a használatba vett lakások száma 20 ezer alatt maradhat,  az építési engedélyek száma is alacsony. Kiemelte, romokban áll a lakáspiac, de romokban áll a hazai költségvetés és gazdaság is, így ezek között a keretek között, - a 3,8, illetve jövőre 3 százalékos költségvetési hiány betartása  mellett - kell megtalálni a talpra állítás lehetőségeit.

A lakáspiacot és az építésgazdaságot legalább húsz évre kell tervezni, ez akkor válhat kitörési ponttá, kiszámítható belső piaccá a gazdaság számára.
A program középpontjában az  energiahatékonyságot növelő épületrekonstrukció áll,  egységes pályázati rendszerrel, zöld felújítási alappal, vissza nem téritendő támogatásokkal.
 
A lakástámogatásokat össze kell kapcsolni gyermekvállalás támogatásával, a jövedelemadózással, a minőségi és legális építéssel és az öngondoskodással. Újra kell indítani a fiatalok első lakáshoz jutását biztosító Fecskeház-programot. Az intézkedéseket nem egyszerre, hanem a források rendelkezésre állásának megfelelően,fokozatosan kell bevezetni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az állami támogatásokat és az uniós forrásokat átláthatóan és kiszámíthatóan, egységes rendszerben kell felhasználni. A program részét kell képezze egy hatékony ellenőrzési rendszer, és elengedhetetlen egy központi támogatás-nyilvántartási rendszer.

Az ország  energiafüggőségének csökkentése érdekében a lakások és középületek felújítása kulcskérdés, ezért csak az energiamegtakarítással járó és a megújuló energiákat felhasználó beruházásokat szabad és szükséges támogatni.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tallman77, 2010.09.24 13:40

Egy apró észrevételem van erről a 20 évről ami a jövőről szól a téma tekintetében. 2002-ben a FIDESZ meghirdette a a felvett forint alapú lakáshitel után az adókedvezményt. 40%, max 240 eFT járt vissza (havi 50 EFT törlesztőt kellett ehhez beállítani). Azt gondolta az ember, hogy ez igaz lesz a futamidő végéig, csakhogy belerondított a következő kormány. Csökkentette 120 eFTra a visszaigényelhető összeget, maximalizálta 5 évben, illetve jövedelemhatárhoz kötötte. Kezdetben azt terveztem, hogy a 240 eFt-ból futja majd 5 hónap törlesztésre, s ez 2-3 év elteltével alaposan megváltozott, jelentéktelen adókedvezményt kaptam vissza, jó esetben 1 havi törlesztőre futotta. Ebből megtanultam, hogy 3 évre sem tudok tervezni ami a kormányzástól függ, nemhogy 20 évre. Amit egyik kormány felépít a másik eltünteti. Valójában véleményem szerint nem volt rossz gondolat az adóvisszatérítés, ugyanis nem más adójából kaptam vissza, hanem a sajátomból. Ha nem dolgoztam, vagy nem volt megfelelő adóalapom, nem járt az adókedvezmény. Hát ennyit a tervezhetőségről ebben az országban!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html