Romokban hever a lakásépítés, a lakáspiac - mondta Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke a 17. budapesti lakásvásár előtt tartott mai konferencia a megnyitása alkalmából. A kiállítók száma a csúcsidőszakhoz képest lefeleződött, ám még az is nagy szó, hogy ilyen körülmények között sikerült megszervezni a rendevényt. Nagy az elvárás a piaci szereplők részéről azonban nincs könnyű helyzetben a kormány, hiszen a költségvetés behatárolja a terveket - hangsúlyozta Borsi.

Nincs mennyiségi lakáshiány, az elmúlt 20 évben félmillióval több lakást építettek, mint amennyit lebontottak, az ország lakossága csökkent, sok az üres lakás, mindemellett a 4,3 milliós lakásállományból félmillió nem felel meg a lakhatási feltételeknek  - mondta előadásában Bencsik János otthonteremtésért felelős államtitkár.

A kormány otthonteremtési stratégiája éppen ezért főleg a strukturális problémák megoldására irányul, az elemei az új, megfelelő minőségű lakások építése, a meglévők energiatakarékos felújítása a fenntarthatóságot figyelembe véve, és a bérlakásállomány növelése. A bérlakásprogram keretében jövőre egy mintaprojekt indítását tervezik. Kiemelte az öngondoskodás növekvő szerepét, és elmondta, hogy a lakástakarékpénztári törvény módosítása várhatóan ősszel kerül az országgyűlés elé.

Bencsik rámutatott, 2010-ben a használatba vett lakások száma 20 ezer alatt maradhat,  az építési engedélyek száma is alacsony. Kiemelte, romokban áll a lakáspiac, de romokban áll a hazai költségvetés és gazdaság is, így ezek között a keretek között, - a 3,8, illetve jövőre 3 százalékos költségvetési hiány betartása  mellett - kell megtalálni a talpra állítás lehetőségeit.

A lakáspiacot és az építésgazdaságot legalább húsz évre kell tervezni, ez akkor válhat kitörési ponttá, kiszámítható belső piaccá a gazdaság számára.
A program középpontjában az  energiahatékonyságot növelő épületrekonstrukció áll,  egységes pályázati rendszerrel, zöld felújítási alappal, vissza nem téritendő támogatásokkal.
 
A lakástámogatásokat össze kell kapcsolni gyermekvállalás támogatásával, a jövedelemadózással, a minőségi és legális építéssel és az öngondoskodással. Újra kell indítani a fiatalok első lakáshoz jutását biztosító Fecskeház-programot. Az intézkedéseket nem egyszerre, hanem a források rendelkezésre állásának megfelelően,fokozatosan kell bevezetni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az állami támogatásokat és az uniós forrásokat átláthatóan és kiszámíthatóan, egységes rendszerben kell felhasználni. A program részét kell képezze egy hatékony ellenőrzési rendszer, és elengedhetetlen egy központi támogatás-nyilvántartási rendszer.

Az ország  energiafüggőségének csökkentése érdekében a lakások és középületek felújítása kulcskérdés, ezért csak az energiamegtakarítással járó és a megújuló energiákat felhasználó beruházásokat szabad és szükséges támogatni.