A Knauf Insulation szakértőinek számítása szerint, ha egy lakástulajdonos a klímaberendezés helyett akár csak közepes minőségű árnyékoló eszközökkel és 5-10 cm vastag homlokzati szigetelés alkalmazásával védekezik a meleg ellen, ingatlanának legalább a déli homlokzatán, akkor befektetése gyakorlatilag már az első, de legkésőbb a második nyáron megtérül, onnan kezdve pedig nemcsak hőérzete, de kiadásai is csökkennek.

Különösen igaz ez a panellakások esetében, amelyek a nyílászárók méretéhez képest nagy falfelülettel rendelkeznek. Mivel könnyen elnyelik a hőt, a nagy és vastag betonfalak nyáron szinte szaunává teszik a lakást és pokollá a benne lakók életét. E két nem kívánt állapot ellen pedig a homlokzat szigetelésével védekezhet a leghatékonyabban a lakóközösség.
 
Egy legalább 10 cm vastag - ásványgyapot vagy üveggyapot - szigetelés révén télen 35-40 százalékos, de akár 60-65 százalékos megtakarítás is elérhető a falak állapotától függően, miközben nyáron, megfelelő árnyékoló-eszközök alkalmazása mellett, a szigetelés akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.
 
A légkondicionáló-berendezések fokozott térnyerése az elektromosáram-felhasználás növekedésének egyik jelentősebb tényezője. Köszönhetően az elmúlt évtized kiemelkedően meleg nyarainak, a klímaberendezések száma az Európai Unióban oly annyira megugrott, hogy e berendezések áramfogyasztása mintegy 7-10 TWh, ami közel annyi, mint hazánk teljes, éves háztartási elektromosenergia-szükséglete!
 
A légkondicionáló berendezések használata modern világunk rossz válasza a globális klímaváltozás és felmelegedés problémájára - hangsúlyozza Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. A klímaberendezések áramfogyasztásával ugyanis, ördögi körbe kerülve, tovább erősítjük azokat a nem kívánt folyamatokat, melyek magát az éghajlatváltozását eredményezik, ennek következményeként pedig a klímaberendezések használatát szükségessé teszik. A bezáruló körből csak szemléletváltozással és energiahatékonyságunk javításával nyerhetünk kiutat - teszi hozzá.