Várhatóan 20-30 százalékkal nő idén a befeketési volumen a 2009-es 69,2 milliárd euróhoz képest - állítja a Jones Lang LaSalle (JLL) idei prognózisa. Az Eurpean Capital Market Bulletin szerint 2009 utolsó negyedévében 24,6 milliárd euró volt a befektetések összértéke, ami több mint kétszerese az első negyedéves értéknek, és 50 százalékkal több, mint 2008 utolsó negyedévében volt. Az erős évzárás nem egyedi eset, hiszen az év végén a befektetők igyekeznek lezárni a tőkebefektetéseiket. Igaz, ez az elmúlt két évben nem volt hangsúlyos, hiszen 7 egymást követő negyedéven keresztül folyamatosan csökkent a befektetési tranzakciók összege.


Chris Staveley, a JLL EMEA régiójának tőkepiaci vezetője elmondta, a 2010-re várt növekedés egyrészt köszönhető a hitelfelvételi lehetőségek várható javulásának, másrészt egyértelművé vált, hogy az árak már aligha lehetnek alacsonyabbak, illetve a befektetők is több kockázatot hajlandóak vállalni. Ezen kívül egyre több ingatlannal bővül a befektetési piac kínálata.

Ha a piac meg is felel az előzetes elvárásoknak 2010-ben, még akkor is igen alacsony lesz a befektetési volumen, nagyjából a 2002-es év szintjén várható. A javulás inkább szakaszosan megy majd végbe, mintsem gyors fellendülésként. Ennek az oka abban keresendő, hogy a befektetők még mindig a minőségi, biztos jövedelmet kínáló ingatlanok iránt érdeklődnek elsősorban.

A bérlői piacokat a gyenge gazdasági kilátások nyomasztják szinte mindenhol. Annak ellenére, hogy néhány piacon már bérleti díj növekedést tapasztalnak, az óvatosság és a kockázatvállalástól való félelem marad az uralkodó jellemzője mind a bérlői, mind a befektetői piacnak 2010-ben. A közép-kelet európai régióban továbbra is jelentős volt a külföldi tőkebefektetések volumene, így összességében ez volt a negyedik legnagyobb külföldi tőkét vonzó régió Európában.