A félszocpol összegének elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy új keresletet tudjon a lakáspiacra vonzani, és fontos, hogy az energetikai vagy a szociális szempontok ne szűkítsék túlzottan az igénylők és ingatlanok körét, hiszen akkor az élénkítő hatás csak korlátozottan érvényesül - mondja Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója.

Az új állami kamattámogatási rendszer feltételeit érdemes lenne felülvizsgálni és a jelenlegi kamatkörnyezethez igazítani a támogatott hitelek kamatainak jogszabályban rögzített 6 százalékos alsó határát, (hiszen a piacon egyre több hitelkondíció lesz ennél kedvezőbb), ezenkívül érdemes megfontolni a támogatási időszak megduplázását 10 évre, vagy akár a teljes futamidőre - emeli ki Bánfalvi László, az OCHC ügyvezető igazgatója.

A szakértők szorgalmazzák, hogy a félszocpolt a bankok általánosan és teljes körűen számíthassák be az önerőbe. Egy állami támogatású költözési hitel is sokat képes segíteni a lakáspiac felpörgetésén. Egy rövid futamidejű, maximum 2 éves, egy összegben visszafizetendő, alacsony (0 - 2,5 százalékos) kamatú hitel jó megoldás lenne - vélik az OC szakértői.

Nem lehet a szőnyeg alá söpörni....

...a bedőlt hiteleket - hangsúlyozzák az elemzés készítői. A lakáspiac jövője nagymértékben függ attól, hogy a banki hitelportfoliókban lévő, a bedőlt hitelek fedezetét adó - 2014 elején csaknem 120 ezer - ingatlant hogyan és mikor vezetik ki a portfoliókból. Az árverési kvótarendszer az eredeti tervek szerint 2014 végéig szabályozza a kényszerértékesítéseket. A rendszer az eddig eltelt időszakban nem tudta csökkenteni a bedőlt hitelek mögötti ingatlanok számát, sőt, 2011 negyedik negyedéve óta tovább emelkedett a kvóta alapja.

Így a probléma 2014 után is jelentős maradt, és bár a nagyszámú piacra dobásból adódó kínálati ársokk és árcsökkenés sem a bankok, sem a lakosság érdekében nem áll, további szabályozói beavatkozásra lesz szükség. Az árverési kvótarendszer eddig nem tudta megoldani a problémát, a bankok is a piaci értékesítést preferálják az árverések helyett. A szabályozási környezetnek ezt is figyelembe kell vennie, és egyensúlyt teremtenie a banki hitelportfolió tisztulásának üteme és piacra kerülő nyomott árú ingatlanok száma között, azaz az árcsökkenést elkerülve a leggyorsabban tisztuljanak ki a banki portfoliók.

Állami garancia.....

..... a devizahitelek forinthitelre váltása esetén az LTV mutató (a hitel összegének és a fedezet értékének hányadosa) 80 százalék fölötti részére, hogy jelentősen megkönnyítse az árfolyamkockázat kiküszöbölését, a devizahitelek forintosítását - sorolják az élénkítő lépéseket.

A lakásépítés további zuhanását ...

.... az olcsóbb finanszírozás állíthatja meg - szögezik le a szakértők. A lakásárak áfa-tartalmának csökkentése a vevők számára vonzóbb feltételeket, így magasabb keresletet jelent, a fejlesztők számára pedig javuló megtérülési mutatókat, ami több lakás építését hozhatja.