Így is lehetne az adóbevételt növelni

A KSH lakásépítési számaiból a saját célú építések enyhe növekedése mellett a vállalkozói lakásépítés további stagnálása látszik, amire az a magyarázat, hogy a jelenlegi szabályozási- és értékesítési környezetben egy átlagos, fővárosi, 100 lakásos lakóberuházás elindítása hozzávetőleg 12 millió forintos veszteséget termelt, 0,5 százalékos negatív megtérülés mellett - írja legújabb elemzésében az Otthon Centrum (OC).
Napi.hu, 2015. március 1. vasárnap, 15:56
Fotó: Reuters

A saját célú építkezések nagyobb ütemű növekedése azt mutatja, hogy a háztartások bizalma kezd lassan visszatérni, ezt a használtlakás piacon tavaly elkezdődött, és idén tovább erősödő, fellendülés is alátámasztja. Az újépítésű lakások piacán azonban még nem érezhető ez a fellendülés, a beruházók, továbbra is kivárnak. Kereslet pedig lenne az új lakásokra, ez azonban önmagában kevés a fejlesztések elindulásához - véli Déry Attila, az OC vezető elemzője.

A kereslet élénkülése önmagában nem tudja beindítani az újlakás építést. A jelenlegi szabályozási- és értékesítési környezetben egy átlagos, fővárosi, 100 lakásos lakóberuházás elindítása nem gazdaságos. Egy ilyen projekt beindítása a 2014-es viszonyok mellett hozzávetőleg 12 millió forintos veszteséget termelt, 0,5 százalékos negatív megtérülés mellett. Az újépítésű lakások áfatartalmának csökkentése, valamint az olcsó finanszírozási lehetőségek már úgy befolyásolhatják a megtérülési számításokat, hogy a fejlesztők elindítsák a lakóprojekteket.

Félmilliárd adó egy átlagos projektből

Egy megvalósuló, 100 lakásos, átlagos lakóprojekt akár 500 millió forint adóbevételt, 1,5 milliárd forint építőipari megrendelést és 110 munkahelyet képes létrehozni. Az újlakás építések felfutása nem csak az azokat keresőket, valamint a fejlesztőket elégítené ki, a beruházások az építőipari megrendeléseken keresztül gazdaságélénkítő hatással járnak, valamint a jelenleginél magasabb adóbevételeket is generálnának.

Az olcsó finanszírozás és az újlakás árak áfatartalmának 5 százalékra csökkentése az újlakás építéseket a válság előtti szint 70 százalékára pörgetheti fel, ami évente hozzávetőleg 10-12 ezer értékesítési céllal épülő lakást jelentene, a 2014-es 3,4 ezerrel szemben. Figyelembe véve a beruházások gazdaságra gyakorolt pozitív tovagyűrűző hatásait, a többlet lakásmennyiség felszívódása is biztosított lenne - véli az OC.

Magasabb áfakulcs mellett csak visszafogottabb lenne az élénkítő hatás, 18 százalékos áfával becslésük szerint, a jelenlegi szinthez további 2-3 ezer lakás épülne. Nulla százalékos áfa megközelítőleg a jelenlegi szinthez mérten 10-11 ezer plusz lakás megépítését jelentené.

Tartós munkaerőkeresletet gerjesztene

A számítások szerint az 5 százalékos áfakulcs generálna akkora többletet - a fejlesztők megtérülésére gyakorolt pozitív hatáson keresztül -, ami nemzetgazdasági szinten a legmagasabb teljes adóbevételt jelentené. Ráadásul ez az a mérték, ami mellett kialakuló fejlesztői belső megtérülési ráta jobban tükrözi a kockázatokat. Az 5 százalékos áfatartalom és az olcsó finanszírozási lehetőségek gerjesztette többlet beruházásokban, a jelenlegi szint mellett megépülő további évi 8 ezer újépítésű lakás 8,8 ezer munkahelyet teremt, a projektek teljes, 24 hónapos időtartamára. Mivel a lakások építése évről évre folyamatos, ezért a munkaerő kereslet is tartósan fennmarad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nemtom5, 2015.03.03 07:42

@megfigyelt: Az az adórendszer tette tönkre a gazdaságot. Ha visszaállítanák, akkor a maradék éppeszű nem minimálbéres is elsprintelne innen. Az lenne ám a jó világ.

Közben meg azon megy a sírás, hogy kb. itt a legmagasabb az elvonás. Ami átlagosan öt százalékkal kevesebb mint fletóék alatt volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.03.02 22:06

Nagyon egyszerűen rendbe lehetne rakni az államkasszát amennyiben ORBÁN beváltja a 2009-őszén tett ígéretét ""VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ"" ezzel két legyet ütne egy csapásra,,1-létre jönne egy FENNTARTHATÓ nyugdíjrendszer és megszűnne Magyarországon a világ legigazságtalanabb nyugdíj rendszere és évi 400 milliárddal kevesebb lenne a kiadás.
2-- ik vissza kellene állítani a 2010-es adókulcsokat ami csökkentené a CSÜRHE által növelt szegénységet és növelné évi 500 milliárddal az adóbevételt.
Ezek végrehajtásához ÉPESZŰ kormányra lenne szükség a hülyéktől értelmes megoldás nem várható el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

620829, 2015.03.02 21:35

vajdák- megadóztatása---kurvák megadóztatása---sőt.....ha minden 5 millánál drágább autót végre bekérnének, hogy miből is vették------lenne bevétel !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.03.02 17:40

A vállakozói lakásépítés a hazai körülmények közt a lakásépítési lufit
jelenti, másként az egymillió hitelrabszolgát, ahhoz hogy valaki magánember lakástépítsen, hitelt kell felvennie, amit a hazai bizonytalan munkpiacon 90%, hogy nem tud visszfizetni és belerokkan,
kormányunkat csak a statisztika érdekli, GDP növekedés, ipar fejlödik,
de agyaglábakon ettől
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html