Mint az állásfogalásban a kamarák kifejtik - elfogadva a kormány döntését, amely szerint a Puskás Ferenc Stadion és Létesítményei területén egy magas színvonalú sport-központot kíván létrehozni-, felmérték a feladat nagyságát és az ezzel kapcsolatos felelősséget. Az MMK és a MÉK álláspontja szerint egy jól szervezett és jól működő projektiroda felállítása sürgető feladat, azonban a többek között igen magas szaktudású építészek és mérnökök bevonásával dolgozó projektiroda nem tervező, hanem beruházás-lebonyolító irodaként funkcionál.

A tervezési munka a kivitelezési terv elkészítésével bezárólag a minőségi szempontok elsődlegessége mellett projektenként kiírt, közbeszerzés útján kiválasztott mérnöki tervező vállalkozások bevonásával valósítható meg - fogalmaz az állásfoglalás. Rögzítik, hogy egy erre a feladatra létrehozandó új, nagy létszámú tervező iroda felállítását nem tartják megfelelő megoldásnak.

A szakmai kamarák úgy tartják, a projekt időben történő átadásának feltétele, hogy párhuzamosan magyar tervezőirodák sokasága tudjon egy megfelelő központi koordináció mellett dolgozni, mellyel megsokszorozódik a kis- és középvállalkozói tervezési kapacitás. Leszögezik, a nagyszámú feldolgozó-, szerkesztő- és tervező apparátus felvétele egy újonnan létrehozandó irodába ilyen módon szükségtelen, hiszen a megfelelő infrastruktúra már rendelkezésre áll, ugyanis a fentiek szerint megbízott tervezőirodák összeszokottak, felkészültek és jól felszereltek. Mint írják, a stadion tervezésére ötletpályázat kiírását támogatják.

Az MMK és a MÉK különösen fontosnak tartja a jelenlegi helyzetben, amikor kevés a tervezői munka, hogy minél több építész és mérnöki tervezéssel foglalkozó, magyar KKV bekapcsolódhasson minden az állam által kezdeményezett beruházásba. Ez egyben garanciája is lehet annak, hogy a mérnöki tervezéssel foglalkozó KKV-k túlélik a gazdasági válságot.