Így kezelik a bankok a CSOK-os ügyfeleket

Minden ötödik lakásvásárló hitelből is finanszírozza az ingatlanszerzést, az átlagos hitelösszeg 6,5 millió forint. A hiteles vevők 10 százaléka folyamodott a július elsejétől igényelhető Családok Otthonteremtési Kedvezményéért, a CSOK-ért - derül ki a Duna House felméréséből.
Napi.hu, 2015. augusztus 27. csütörtök, 18:54
Fotó: Napi.hu

A CSOK-ot igénylő vevők által felvett hitel nagysága az átlagot meghaladóan,  7,4 millió forint volt a DH hálózatában. Az igénylők 60 százaléka budapesti és csak 40 százaléka vidéki. Mivel a vidéki ingatlanárak alacsonyabbak, így a támogatás aránya egy lakás árának akár 20 százalékát  is elérheti, míg Budapesten ez legfeljebb 10 százalékra tehető, de inkább kevesebb.

Bár a bankok gyakorlata nem egységes, de akad köztük olyan, amelyik a törvényileg szükséges minimális 20 százalékos önerőbe teljes mértékben beleszámítja a CSOK-ot, vagyis vidéken szinte minimális saját forrással, esetlegesen ennek hiányában is lehetővé válik a vásárlás. Van olyan pénzintézet, amelyik  nem veszi figyelembe az önerőnél, egy harmadik gyakorlat szerint pedig csak a meglévő gyermek után járó támogatást számítja bele, a vállaltakat pedig továbbra is teherként kezeli - írja tapasztalatait a DH.

HOZZÁSZÓLÁSOK