Öt év alatt megtízszerezte a magyar ingatlanüzemeltetési piacon szerzett bevételét  az osztrák gyökerű First Facility Ingatlanüzemeltető Kft - mondta a cég mai sajtótájékoztatóján Karsai Tibor ügyvezető.  A vállalat tavaly 774 millió forintos árbevételt ért el, csaknem negyedmillió négyzetméternyi magyarországi  ingatlan kezelésével, üzemeltetésével. A cégcsoport kezelésében világszerte 2 millió négyzetméter áll.

Karsai kiemelte, a fenntarthatóságra való törekvés és a különböző zöld tanúsítványok megszerzése nem csak az üzemeltetési költségek csökkentése miatt fontos, hanem ezzel az épületek értéke nő. A beruházás során pedig, az új technológiák alkalmazása miatt, ma már lényegében nem jelent plusz  költséget a fenntarthatóság előtérbe helyezése.

Míg 2003-2004-ben 11 százalékkal is megnövelhette a kivitelezés árát a zöld tanúsítványra törekvés, 2007-től ez a többlet igény eltűnt, 2009-től pedig, amerikai felmérések szerint mind az épület piaci árát, mind a bérleti díjat 16 százalékkal megnövelte a zöld minőségi tanúsítvány.

A szakember szerint egy felújításnál nagyon sok, öt, vagy akár egy-két  éven belül megtérülő technikai megoldással - hőcserélő, vagy vízporlasztó beszerelése -  csökkenthető az energiafelhasználás, így az  üzemeltetési költség, akár 25 százalékkal is. Minimális odafigyeléssel pedig anyagi ráfordítás nélkül is elérhető 10-15 százalék mínusz, egy rosszul üzemeltetett házhoz képest.