Ingatlancápák csapnának le a Hajógyári-szigetre?

Kivette a kormány a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül a Hajógyári-szigetet, ami azt jelenti, hogy megnyílhat az út az előtt, hogy üzleti befektetők építsenek valamit a szigeten.
Komócsin Sándor, 2019. május 21. kedd, 09:26
Fotó: Napi.hu

A kormány a napokban indoklás nélkül kivette a 2016-ban világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül a Hajógyári-szigetet - írja a Népszava a Magyar Közlönyben megjelent hír alapján. Az UNESCO egy hónap múlva döntött volna arról a 2018-as kormányzati kérelemről, amellyel világörökségi védettség alá helyezték volna a szigetet. Ha a terület világörökségi védelmet kapott volna, akkor sokkal nehezebb lenne ott beruházni.

Az ügyről az illetékes Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem adott válaszokat a Népszavának. A III. kerületi önkormányzat csak annyit közölt, hogy előttük "nem ismeretesek a kormány döntésének a részletei és okai."

Korábban köröztek ingatlancápák a sziget körül, a Gyurcsány-érában például "Álomsziget" néven izraeli befektetők vették meg a területet és kaszinókomplexumot hoztak volna ott létre. 2014-ben az állam négymilliárd forintért visszaszerezte a területet, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez került.

A kormány eredetileg úgy tervezte, hogy rekonstruálják a római kori Hadrianus-palotát, a volt hajógyári épületeket pedig kulturális, közösségi hasznosításba vonják. Az MNV tavaly nyilvános bérleti pályázatot hirdetett a Hajógyári-szigeten lévő helységek bérletére, köztük a Hadrianus-palotát rejtő háromhektáros parcellára. A műemléki védettségű parcellára végül nem jelentkezett senki. Több más szigeti ingatlan bérletét egyedüli pályázóként a területen régóta üzemelő Marina Operátor Szolgáltató Kft. szerezte meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK