A befektetők a budapesti ingatlanpiac legutóbbi csúcsidőszakában, 2019-ben voltak a legnagyobb súllyal jelen, majd a járvány miatt 2020-ban 10 százalékponttal csökkenve 30 százalékra esett vissza a részesedésük. A tavalyi évi ingatlanpiaci visszarendeződés elsődlegesen az otthonteremtési lakásvásárlásokat hajtotta, így a befektetők masszív jelenlétét csak év vége óta lehet érzékelni. Idén januárban a piaci részesedésük megismételte a 2019 januári 54 százalékos csúcsot, és a következő hónapokban is 40 százalék felett maradt - írja elemzésében a DH.

Jelen gazdasági helyzetben sokan keresik a biztosabb, reáleszközök nyújtotta lehetőségeket, így újra növekvő számban tapasztaljuk a befektetői jelenlétet a hazai ingatlanpiacon. A fővárosban jól mutatja ezt a márciusi vevői érdeklődések területi eloszlása. A belvárosi kerületek újra a legkedveltebb célpontokká váltak az érdeklődők között, az 5., 6. és 7. kerületet együttesen a fővárosi érdeklődők közel fele jelölte meg vásárlása lehetséges területeként - mondja Benedikt Károly, a DH pr és elemzési vezetője.

Vidéken a befektetők súlya nem annyira jelentős, átlagosan 20-30 százalék közötti, de jelenlétük a koronavírusos időszakban is stabilabban megmaradt. 2021-ben pedig szinte folyamatos növekedés mellett többször átlépte a 30 százalékos arányt is, ez a magas szint pedig végig stabilizálódott az idei év első negyedévében. A vidéki befektetők számára kisebb a piacra lépési küszöb, átlagosan 26-30 millió forint között vásárolnak, átlagosan 60-70 nm-es ingatlanokat.