Nagy kiemelte, hogy a román gazdaság számára létfontosságú a külföldi tőke, s annak becsábításáért mindent meg kell tennie a kormánynak. A Vegyépszer, bár nem ezen a néven, de már jelen van Romániában, s e cég az építőiparban kíván tevékenykedni, vagy egy felfejlesztés, vagy egy cégvásárlás útján. A magyar Vegyépszer ugyanakkor már részt vett különböző építési pályázatokon. Nagy lehetőségek vannak tehát Romániában, de még számtalan problémával is szembe kell nézni, például az építőipar háttérkiszolgálásának hiányosságaival, de gondot jelent az is, hogy laza a szerződéses és fizetési fegyelem. Az erős politikai akarat és a fejlődés azonban felszámolhatja ezeket a problémákat.

Gansperger Gyula, a Wallis Rt. gazdasági vezérigazgató helyettese elmondta, hogy erős kereslet van kialakulóban a lakóingatlan-piacon, amihez növekvő kínálat próbál illeszkedni. Bár a finanszírozás is kialakulóban van, a rendkívül magas telekárak nehezítik a helyzetet. Hasonlóan komoly a kereslet - főleg a nagyvárosokban - a jó minőségű irodák iránt, de itt is hátráltató tényező a magas telekár, mint ahogy a raktár-, logisztika-beruházásoknál is, ahol szintén beindulóban van a piac. A logisztikai célra alkalmas telkek ára például háromszorosa a magyarországinak. A beruházásokat tovább nehezítik az esetenként átláthatatlan ingatlan-nyilvántartások. Az engedélyeztetések is nehézkesek, s ezen eljárások sok esetben különböznek a magyarországiaktól, sőt még Románián belül is eltérő a gyakorlat. A befektetések biztonsága érdekében Gansperger szerint javítani kellene a jogbiztonságon is.

Borbély László, közmunkaügyi és területrendezési megbízott miniszter hangsúlyozta: a konferencián "az észak-erdélyi autópályáról nem fogunk beszélni, azt megépítjük". A miniszter szerint látványos fejlődés előtt áll Románia a következő években, s ez számtalan lehetőséget hordoz a magyar vállalkozók számára is. Az építőipari beruházások közül az ingatlannal kapcsolatosakat emelte ki a miniszter, hisz a romániai városi lakosság 80 százaléka panellakásban él, amelyek rehabilitációja elengedhetetlen. Egyéb infrastuktúrális beruházás is várat magára, amelyek most az árvíz után némileg megrekedtek, hisz összesen ötezer ház dőlt össze. Borbély nagy jelentőséget tulajdonít a jövő heti magyar-román bukaresti kormányülésnek, amelyen sok, a két ország jövőjével kapcsolatos döntés meghozatala várható.