Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mindennel együtt 143 méter magas toronyház 28 emelete összesen 86 ezer négyzetméteres alapterületű, ami a szinteket egymás mellé kiterítve akkora, mint 12 futballpálya. A campus terveit a nemzetközileg jegyzett londoni Foster+Partners és a magyar Finta Stúdió készítette.

Kivitelezése nagyjából a kétharmadánál - értékben a felénél - tart. Kész van a  toronyépület vasbetonszerkezete, indul a korona acélszerkezet-szerelése, valamint a pódium épületrészen kezdetét vette az elemes homlokzat szerelése.

Az épület alapkövét 2018 októberében tette le Mol, a vállalat dolgozói jövő ősszel költözhetnek az új irodaházba.

Ikonikus épület lehet

A helyszínen kiosztott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Kopaszi-gát látképébe, és jövőbe mutató, fenntartható és okos megoldásaival a főváros egyik ikonikus épülete lehet. Az irodaház energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet fogja képviselni a BREEAM Excellent és LEED Platinum fokozatok megszerzése érdekében.

Fűtési energiájának 38 százalékát talajszondákon keresztül geotermikus hőenergiával biztosítják, 5 százalékban napenergiát is használnak és hasznosítják az esővizet. A cél, hogy a lehető legmagasabb dolgozói komfortot a legkisebb ökológiai lábnyom mellett érjék el, ezzel is demonstrálva a Mol zöld értékek melletti elköteleződését.

Az épület kivitelezője, a Garancsi István Garhartt Invest 2014 Zrt.-je többségi tulajdonában álló Market Építő Zrt. Magyarországon eddig még soha nem látott szakmai megoldásokat, technológiai újdonságokat és anyagokat használt. Az épület magassága miatt a toronydarukat több ütemben magasították és kötötték ki az elkészült szerkezethez. A legmagasabb toronydaru 165 méter magas, melynek fülkéjét már lifttel közelíti meg a darukezelő.

A kivitelezési időt jelentősen csökkentette, hogy a torony szerkezeti gerinceként szolgáló 2 darab merevítő aknamagot automata kúszózsalurendszerrel építette meg a Market leánycége, a Moratus Szerkezetépítő Kft. A 200 tonna súlyú rendszer kiépítését több hónapos tervezési és szerelési munka előzte meg. 

Magyarországon szintén egyedülálló módon, 120 méter magasságú személy- és teherfelvonót épített a kivitelező, ezzel is segítve a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat. A homlokzattisztításhoz pedig a torony legtetején egy közel 80 tonnás daruszerkezet megépítése szerepel a tervek között.

A magasban folyó munka miatt a magyarországi magasépítésben egyedülálló technológiát, automata szélpajzs-rendszert kellett alkalmazni.

A kivitelezést sem a járvány, sem építőanyaghiány, vagy munkaerőhiány nem hátráltatta, a szerkezet határidő előtt elkészült - válaszolta kérdésünkre Scheer Sándor, a Market vezérigazgatója.

A szerkezetépítés számokban:

  • az épület alá 220 darab 100 méteres, az épület mellé pedig 90 darab 120 méteres talajszondát fúrtak le, ami összesen közel 33 kilométernyi szondát jelent,
  • a teljes székházba több mint 62 ezer köbméter betont dolgoztak be,
  • a bedolgozott mennyiség negyede feszített födémlemezként épült meg;
  • a vasbeton szerkezetekbe több mint 6800 tonna betonvasat és 105 ezer fm feszítőpászmát építettek be,
  • szerkezeti acélként több mint 2500 tonnát fognak beépíteni,
  • a homlokzatra a projekt végére összesen 5500 darab üvegpanelt építenek be,
  • a pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelem telepítésével megújuló energiából biztosítják majd a ház jelentős energiafogyasztását,
  • az épületben a teljes projekt keretében több mint 1 millió méter kábelt húznak be,
  • a komplexumban összesen 7 lépcsőház épül, ami összesen 2633 lépcsőfokot jelent.