A budapesti spekulatív irodapiaci kínálat 2007 harmadik negyedévére elérte az 1,87 millió négyzetmétert. Összesen 98,5 ezer négyzetméter új "A"kategóriás irodaterület került a piacra július-szeptemberben, ami rekord mértékű növekedést takar. Nyolc új épületet adtak át, melyek közül három meghaladja a 15 ezer négyzetmétert. A minden idők legmagasabb féléves bérbeadási szintje után a harmadik negyedév az eddigi negyedéves csúcsot mintegy 20 százalékkal meghaladva elérte a 107,7 ezer négyzetmétert.

Ebben komoly szerepet játszott a Magyar Postához kapcsolódó ügylet: a társaságnak a Gateway Business Centerben bérbeadott 23 ezer négyzetméter az összes bérbeadás ötödét jelentette.

A CBRE várakozásai szerint a negyedik negyedévben a harmadik negyedévhez viszonyítva alacsonyabb bérbeadási szint várható, de még így is a második legmagasabb éves érték várható a folyamatban lévő bérleti tárgyalások alapján. Az új kalkulációk szerint az idén összesen 300 ezer négyzetméter bérbeadására van kilátás, ami 20 százalékkal múlhatja felül a tavalyit.

Az erős keresletnek köszönhetően a kihasználatlansági mutató nem nőtt jelentősen: ez Budapesten 12,1 százalékon áll, ami 0,5 százalékpontos emelkedést jelent a második negyedév adatához képest, ám 0,3 százalékpontos apadást az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az index éves szinten 2007 eleje óta mutat csökkenő tendenciát, ám mivel az év vége várhatóan a harmadik negyedévhez hasonlít majd mind kereslet, mind kínálat szempontjából, ezért várhatóan nem emelkedik jelentősen a kihasználatlanság az esztendő hátralevő részében.

A kihasználatlanság esett a belvárosban és az agglomerációban, míg enyhén emelkedett a nem-központi és központi piacokon az átadások következtében. A belvárosban csökkent a legjobban a mutató, itt 3,5 százalékponttal esett, de jelentősen változott az agglomerációban ( 1,5 százalékponttal csökkent) és a nem-központi piacon is (1,5 százalékponttal emelkedett), míg a központi piacon érdemben nem változott.

Budapesten a bérleti díjak nem változtak jelentősen az előző negyedévhez képest. A legnagyobb bérbeadás (Magyar Posta) kedvező kondícióinak köszönhetően az "A"kategóriás irodák átlagos bérleti díja enyhén csökkent, habár a kínálati ár továbbra is 11-16 euró/hó között maradt, 10-15 százalékkal alacsonyabb effektív bérleti díj mellett. A legfelső kategóriás bérleti díjak általában 23 euró/m2/hó körül alakulnak, de ebben a negyedévben nem történt meghatározó bérbeadás ilyen irodaházakban.