Idén az első negyedévben  a globális kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene megközelítette a 90 milliárd amerikai dollárt, ami ugyan 20 százalékkal alacsonyabb a 2010 utolsó negyedévinél, azonban év per év alapon 38 százalékos növekedést takar, ami jól tükrözi, hogy a kereskedelmi ingatlanok iránt tovább is folytatódik a befektetők széles körének érdeklődése - írja a JLL.

Az intézményi illetve magánbefektetők érdeklődése továbbra is erős a minőségi ingatlanok iránt a világ nagyobb városaiban, a  kockázatosabbnak ítélt városok azonban csak kivételes esetekben lépnek piacra. Inkább a bankok által eladásra kínált ingatlanok megjelenésére illetve a kedvezőbb piaci helyzet kialakulására várnak.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben mind negyedéves mind éves szinten nőttek a befektetetési volumenek 2011-ben.  Az ingatlanpiac Japánban volt a legaktívabb főleg az év elején a földrengést megelőzően. A térség további meghatározó piacain leginkább a helyi befektetők aktívak.

Európában és a Közel-Keleten a befektetési kedv gyengült az előző év végéhez képest, ugyanakkor közel 25 százalékkal növekedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Negyedéves szinten várható volt a szezonális visszaesés a szokásos év végi hajrá után, az egy évvel korábbi adatokat figyelembe véve azonban már jól látható a befektetési volumenek emelkedése a meghatározó piacokon, különösen Németországban, Lengyelországban, Oroszországban és Nagy-Britanniában.

Amerikában hasonló a helyzet. Míg negyedéves szinten visszaesést regisztráltak, éves szinten közel megduplázódott a gazdát cserélt ingatlanok összvolumene 2011-ben. Tavaly év végén a volumenek nagyot ugrottak, és a befektetéseket tekintve erős év várható idén is. Az első negyedévben tapasztalt enyhe visszaesést leginkább az okozta, hogy a befektetők jelenleg "kivárnak" tartva egy esetleges hozam-emelkedéstől.

2011. első negyedévében Magyarországon jelentősen megemelkedett az értékesítési volumen 2010 hasonló időszakához képest. Nagyjából 233 millió euró értékben cseréltek ingatlanok gazdát, ami a Közép-Kelet-Európában regisztrált értékesítési volumen 12 százalékát teszi ki.

A befektetetői aktivitás továbbra is Varsóra és Prágára fókuszál, de a regionális aktivitás több mint 35 százaléka Lengyelország és Csehországon kívül történt. Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL magyarországi és horvátországi befektetésekért felelős vezetője szerint habár Magyarország továbbra is hátrányban van az említett két országhoz képest, határozottan javult az ország megítélése kockázati és befektetési szempontból, ezért határozott javulást várható a befektetői piacon 2011 során.