Az igazi piacszűkülésre a szakember nem is az idén, hanem jövőre számít. Petz úgy látja, az új lakások számának gyarapodása kisebb részben magyarázható azzal, hogy a júliusi változások miatt azok a beruházók, akik ezt megtehették, igyekeztek felgyorsítani a projektek befejezését.

A háttérben inkább elsősorban a lakásépítések hosszú átfutási ideje áll. Egy átlagos lakásprojektnél a kivitelezés legkevesebb másfél évig tart, s ebben sem az engedélyezés, sem a telekvásárlás nincs benne, vagyis az első félévben tető alá hozott otthonok beruházása 2006-2007-ben indult el.

A már folyamatban lévő projektekből a bankok jellemzően a válság alatt sem vonták ki a pénzt, ám az új projektekhez elérhetetlenné váló finanszírozás az építési engedélyek csökkenő számában már tetten érhető. A nagy visszacsapás Petz szerint jövőre és 2011-ben várható, amikor a tavaly ősz óta el nem indított építkezések hiánya igazán megjelenik. Ekkor már elképzelhető, hogy éves szinten mindössze 25 ezer új lakásra számíthatunk, és 2012-13 előtt nem is várható, hogy a piac visszaálljon a korábbi 35-40 ezer új lakásra.

Az építkezések leállásáról a telekárak csökkenése is tanúskodik - tette hozzá Petz, bár azt hangsúlyozta, hogy árzuhanásról nincs szó. Ez csak akkor következne be, ha a fejlesztők kivonulnának a piacról.

Természetesnek, ugyanakkor nagyon átmenetinek tartja a jelenlegi növekedést Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) elnöke is. Egyértelmű, hogy a piaci tehetetlenség, a hosszú átfutási idő a valós ok, azonban azt már kizártnak tartja, hogy ez a jelenség év végéig is elhúzódjon. A csökkenésnek szerinte a második félévben már a számokban is jelentkeznie kell.

A valós piaci hangulatot és állapotokat az építési engedélyek számának alakulása tükrözi - hangsúlyozta. Ebben pedig egyértelmű a borúlátás. Logikus esemény a számok ilyeténképpen való alakulása - fejtette ki Kühne Kata is, az Otthon Centrum franchise-igazgatója. Azok a fejlesztők, akik benne voltak az építkezésben, törekedtek a lehető leggyorsabb befejezésre, éppen azért, mert nem számítanak arra, hogy a válság gyorsan véget ér, s az idő előrehaladtával egyre nehezebbé válnak a fejlesztés feltételei.

Akiknek volt rá lehetőségük, áttervezték a lakásokat vagy halasztották, el sem indították a kivitelezést, akik viszont elkezdték, csak a minél előbbi befejezést célozhatták meg. Így a leállított vagy késleltetett beruházások mellett is nagyjából annyi új átadott vagy átadásközeli lakás van most a piacon, hogy a kínálat az összezsugorodott kereslet mellett a következő másfél évben, esetleg tovább is kitart. Utána azonban mindenképpen számítani lehet egy kínálatszűkére az elmaradt beruházások miatt - emelte ki a franchise-igazgató.