Kéményseprés - nagy változásról dönt a kormány

Egy kormánypárti módosító javaslat lehetővé tenné a jövőben, hogy a bajba jutott, devizahitelesek Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. által megvásárolt ingatlanjai után és az önkormányzati tulajdonú bérlakásokban élők részére is ingyenessé váljon a kéményseprés - írja a 24.hu.
Szász Péter, 2018. november 6. kedd, 15:14
Fotó: Pixabay

A Kéményseprők Országos Szakszervezete üdvözölte a tervet.

Bár az elmúlt két évben számos alkalommal voltunk kénytelenek kritikát megfogalmazni a kormány kéményseprést érintő döntéseivel kapcsolatban, most mégis örömmel értesültünk a kormánypárti kezdeményezésről. Egy ilyen humánus döntést - mely akár több ezer családot is érinthet - egész egyszerűen nem lehet nem támogatni - idézi a közleményt a 24.hu.

Márpedig a NET Zrt. 2018 végéig 36 ezerre növelheti az általa megvásárolt ingatlanok számát.

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény 2018. január 1-jétől megszüntette azon egylakásos ingatlanok (családi házak) kötelező kéményellenőrzését, melyek az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek:

  • az ingatlan nem társasházi vagy lakásszövetkezeti ingatlan.
  • az ingatlan természetes személy (magánszemély) tulajdonában van.
  • az ingatlanba nincs gazdálkodó szervezet (beleértve az egyéni vállalkozót is) székhelye, telephelye, fióktelepe bejelentve.

Ezen ingatlanok esetében az ingatlan tulajdonosa, -használója dönti el, hogy igénybe veszi-e a kéményellenőrzést vagy sem. Minden olyan ingatlan esetében, amely a fenti feltételek valamelyikét nem teljesíti továbbra is kötelező a kéményellenőrzés - olvasható a kemenysepro.hu kisokosában.

Bizonyos ingatlanok esetében 2016. július 1-jétől díjmentes a kötelező kéményellenőrzés. Családi ház esetében ingyenes a kéményellenőrzés, ha az alábbi jogszabályi feltételek együttesen teljesülnek:

  • az ingatlan nem társasházi vagy lakásszövetkezeti ingatlan, és természetes személy (magánszemély) tulajdonában van.
  • az ingatlanba nincs gazdálkodó szervezet (beleértve az egyéni vállalkozót) székhelye, telephelye, fióktelepe bejelentve.
  • a kéményellenőrzés a jogszabályban előírt sűrűséggel történik, azaz szilárd tüzelésű kémény esetében évente, gáztüzelésű kémény esetében kétévente.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.11.07 16:30

Hülyeség az egész, nagyon jó volt ahogy eddig volt pontosabban addig amíg Orbán a szaros kezével bele nem nyúlt.
Az is jól látható, hogyan csinálnak orbánék őket szopó kurvát egy szervezetből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2018.11.07 11:16

Eget verő aljasság volt a kormány részéről a családi házak kb harmadát is a "gazdálkodó szervezet székháza" kategóriába beerőltetni azzal az indokkal, hogy egyéni vállalkozó is lakik ott. Egyrészt a családi ház attól még ugyanolyan családi ház marad, másrészt nem minden vállalkozó milliomos, a többségük csupán kényszerből vállalkozik, mert másképp nem lenne munkája. De ezt a kormány is pontosan tudja, csak éppen leszarja, mert most nem közelednek választások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html