A Kéményseprők Országos Szakszervezete üdvözölte a tervet.

Bár az elmúlt két évben számos alkalommal voltunk kénytelenek kritikát megfogalmazni a kormány kéményseprést érintő döntéseivel kapcsolatban, most mégis örömmel értesültünk a kormánypárti kezdeményezésről. Egy ilyen humánus döntést - mely akár több ezer családot is érinthet - egész egyszerűen nem lehet nem támogatni - idézi a közleményt a 24.hu.

Márpedig a NET Zrt. 2018 végéig 36 ezerre növelheti az általa megvásárolt ingatlanok számát.

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény 2018. január 1-jétől megszüntette azon egylakásos ingatlanok (családi házak) kötelező kéményellenőrzését, melyek az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek:

  • az ingatlan nem társasházi vagy lakásszövetkezeti ingatlan.
  • az ingatlan természetes személy (magánszemély) tulajdonában van.
  • az ingatlanba nincs gazdálkodó szervezet (beleértve az egyéni vállalkozót is) székhelye, telephelye, fióktelepe bejelentve.

Ezen ingatlanok esetében az ingatlan tulajdonosa, -használója dönti el, hogy igénybe veszi-e a kéményellenőrzést vagy sem. Minden olyan ingatlan esetében, amely a fenti feltételek valamelyikét nem teljesíti továbbra is kötelező a kéményellenőrzés - olvasható a kemenysepro.hu kisokosában.

Bizonyos ingatlanok esetében 2016. július 1-jétől díjmentes a kötelező kéményellenőrzés. Családi ház esetében ingyenes a kéményellenőrzés, ha az alábbi jogszabályi feltételek együttesen teljesülnek:

  • az ingatlan nem társasházi vagy lakásszövetkezeti ingatlan, és természetes személy (magánszemély) tulajdonában van.
  • az ingatlanba nincs gazdálkodó szervezet (beleértve az egyéni vállalkozót) székhelye, telephelye, fióktelepe bejelentve.
  • a kéményellenőrzés a jogszabályban előírt sűrűséggel történik, azaz szilárd tüzelésű kémény esetében évente, gáztüzelésű kémény esetében kétévente.