Kilenc nap alatt épül fel a napenergiás lakóház

A BME Solar Decathlon csapata - piaci szereplőkkel együttműködve - egy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony lakóépületet tervez és épít fel a 2012 őszén Madridban rendezendő innovációs versenyen. A csapat a közép-európai régióból elsőként nyerte el a lehetőséget.
NAPI, 2011. november 30. szerda, 17:33
Fotó: Napi.hu

A Solar Decathlon egy egyetemek közötti nemzetközi innovációs verseny, amit 2002 óta szervez az USA energetikai minisztériuma és a spanyol kormány. Fő célkitűzése a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának megteremtése, valamint a szoláris technológiák esztétikus és szerves integrálása az épületszerkezetekbe. A 2012-es madridi fordulón négy kontinensről 20 csapat vesz részt 14 ország 26 egyeteméről.

A BME hallgatói által tervezett ház, az ODOO ikonikus megjelenésével az energiatudatos tervezés és a napenergia felhasználásának szimbóluma. A sötét külső héj világos belsőt rejt, ami pavilonszerű, átlátható, nyitott tereivel maximálisan képes kielégíteni a bemutathatóság igényét. A terv a magyar népi építészetre jellemző ház-udvar kapcsolatot értelmezi újra. Az éghajlati adottságok miatt zárt épületre van szükség, ezért "kint" és "bent" élesen elválik egymástól. A nyári falba beépített funkcionális - háztartási - gépeknek köszönhetően nyáron minden szükséges tevékenységet el tudunk végezni a szabadban is.

A projektben jelenleg közel 70 hallgató vesz részt a Műegyetem szinte minden karáról. A versenyen, ahol mindössze kilenc nap áll majd rendelkezésre a ház felépítésére és beüzemelésére, igazolni kell az épület fenntarthatóságát, aminek komoly részét képezi az anyagok primerenergia-tartalma, ökológiai lábnyoma, újrahasznosítása, károsanyag-kibocsátása - ezért esett a választás a faanyagú, pilléres-gerendás teherhordó szerkezetre cellulóz és farostgyapot hőszigetelés alkalmazása mellett.

A projektet a Siemens Zrt. támogatja, a főszponzori szerződést november 30-án írta alá Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) rektora.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2011.11.30 22:00

@aleva:
Prototípus lévén csillagászati áron valósul meg (gondolom én), ha teszem azt átvenné egy építőipari cég, akár évekbe is telhet mire kialakul az állandó piaci ára. De biztos nem lesz olcsó, egyrészt mert tele van napelemtáblákkal, másrészt a nyári fal miatt. Illetve az utóbbinál remélem lesz lehetőség kivinni a benti gépeket, különben elképesztő eszközpazarlás lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.11.30 18:33

Nagyon tetszik. Vajon mik lennének a költségek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html