Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője elmondta, piaci tapasztalatok alapján a lakásvásárlások mintegy 30-40 százaléka a befektetési típusú vásárlások közé tartozik, ami jól illeszkedik a kutatásból kirajzolódó trendbe. A kisebb alapterületű, felújított, budapesti lakások népszerűsége leginkább az elmúlt 1-2 évben megnövekedett befektetési kedvvel magyarázható, miután a lakóingatlanokba való befektetéssel is akár 7-10 százalékos hozamot is elérhetünk.

Minden hetedik lakás kel el

Az Otthontérkép másfél hónapja gyűjti az adatlap-archiválásból származó adatokat, amiből világosan látszik, hogy minden hetedik ingatlan kelt el a piacon. A megyei eredmények szerint az ország észak-keleti és dél-keleti régiója jellemzően rosszabbul teljesít, kiugróan magas számokat produkál viszont Budapest, ahol minden harmadik ingatlanra jutott egy eladás.

Ez annyit jelent, hogy az országos átlaghoz képest 73 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy valaki értékesíti fővárosi otthonát. Budapestet a sorban egyébként Győr-Moson-Sopron és Fejér megye követi, a lista végén pedig Somogy, Veszprém és Vas megye áll. A lakásokat másfélszer könnyebb értékesíteni, mint a házakat.

Attól, hogy új, nem lehet gyorsabban eladni

Az eladáshoz szükséges idő és az ingatlan állapota között nincs szoros összefüggés, hiszen az értékesítési sebességük nagyjából egy szinten mozog, a felújított ingatlanok kivételével. Az Otthontérkép elemzője, Fodor Szabolcs szerint a háttérben az állhat, hogy egyszerűbbnek tűnhet egy kész, már felújított otthon mellett dönteni, mint belefogni a renoválásba.

A piacon leginkább a kisebb alapterületű ingatlanok a kelendőbbek. Az Otthontérképen található 50 négyzetméter alatti ingatlanokat például az átlagnál 75 százalékkal nagyobb eséllyel lehet értékesíteni. Ahogy nő az alapterület, úgy csökken az eladás esélye. A 180 négyzetméter fölötti otthonok esetében tizenkettő ajánlatra már csak egy eladás jut, míg 50 négyzetméter alattiaknál háromra jut egy.

Az átlagárat 75 százalékkal alulmúló otthonok eladási aránya a legrosszabb, a legjobban pedig a 10-60 százalékkal az átlag fölé árazottak teljesítenek. Leginkább a felújítandó és a közepes állapotú otthonokat árazzák alul.