Kitehetik a megtelt táblát az állami luxuslakóparkra

Újabb öt ócsai lakóházba költözhetnek rövidesen bérlők, s június közepéig további 20 pályázatot bírál el a Nemzeti Eszközkezelő. Amennyiben sikerül szerződni a nyertesekkel, kitehetik a megtelt táblát az egy éve összesen csaknem 2,5 milliárdból felépített, 80 lakásos lakóparkra.
Szepesi Anita, 2014. június 2. hétfő, 07:11
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) kezelésében lévő ócsai lakópark 80 ingatlanából jelenleg 25 vár bérlőre, ám rövidesen 20-ra csökken az üres házak száma, a márciusi pályázat 5 nyertesével ugyanis már aláírta a bérleti szerződést a társaság, amely az idei évtől pályáztatja az üres ingatlanokat. Az áprilisi kiírásra beérkezett pályázatokat most bírálják el, ennek az eredménye únius közepére várható. Az érdeklődés, illetve a benyújtott pályázatok száma alapján június végére nagy eséllyel nem marad üresen lakóház az ócsai lakóparkban - közölte lapunkkal a NET Zrt.

Az egy éve üresen álló ingatlanok kifogástalan állapotúak és azonnal költözhetőek. Építőjük, a Veszprémber Zrt. 36 hónapos garanciát vállalt, melynek lejártáig még két év van hátra. Ha lenne is garanciális hiba, azt a kivitelezőnek kell kijavítani, a javítás költsége nem terheli sem a bérbeadót, sem a bérlőt.

Nehéz a munkát találni

Egy környzettudatos passzívház is olcsóbban épült
A luxuslakás árért, négyzetméterenként félmillió forintért felépített, 80 lakásos lakóparkban jelenleg csak devizahiteles családok, összesen mintegy kétszázan élnek, mindennapjaik szervezését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásai a hét öt napján segítik.
A telekár nélkül - azt ugyanis ingyen biztosította az önkormányzat - 2,5 milliárd forintból, a semmi közepén megvalósult lakóparkban a lakók fával fűtenek, busz pedig csak naponta kétszer jár Ócsára. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy egy 100 lakásos passzív ház Budapesten, Angyalföldön a  közelmúltban 2,2 milliárdból épült fel.

A lakókat segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálattól (amely korábban a pályázatokat is kezelte) megtudtuk, a családok beilleszkedése alapvetően sikerült, de még nem zárult le. A Közép-Magyarország területéről beköltözők közül sokan megtartották munkahelyüket, az állás nélküliek viszont nehezen találnak új munkahelyet. Ezt tovább nehezíti, hogy a közlekedési lehetőségek szűkösek, kevés busz közlekedik a lakópark és Ócsa között.

A Máltai Közösségi Ház jól működik, sok szülő és gyerek veszi igénybe. A szervezet munkatársai segítenek a munkahely-keresésben, gyakoriak a gyerekprogramok, kifejezetten jó a kapcsolat az ócsai Családsegítő Központtal. Egyéni és csoportos gyerekfoglalkozásokat tartanak, sok gyereket korrepetálnak, és a családsegítővel együttműködve a Közösségi Házban adnak helyet többek között az egyéni fejlesztéseknek, pszichológus, logopédus szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, és folyamatos a konzultáció a szakemberekkel - írták lapunknak a máltaiak.

Tűzifavásárlásban, betegszállításban is segítenek a családoknak, elindult a mintakert program, az adósságkezelési szolgáltatás, nyári táborokat szerveznek és ingyenes biciklikölcsönzést biztosítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.06.02 13:45

@Kotkodus: Már beleőrültek - és azt hiszik, ők a normalitás megtestesítői.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.06.02 12:50

@Kotkodus: "van egy olyan kulturális-intellektuális szint, amely felett elvárható, hogy az ember átlásson a populista szólamokon " - azután, hogy műszaki területen dolgozó egyetemi oktatók szájából hallottam totál elvakult pártpropagandát, és láttam, hogy kevéske szabadidejük jó részét a "nemzeti érdek" ügyére fordítják (felvonulásokra, gyűlésekre járnak), én semmin sem lepődöm meg.

Az meg, hogy a magyar sokat képzel magáról szintén nem új jelenség, kicsi korunktól kezdve verik belénk, hogy az amcsik és a nyugatiak analfabéták és milyen gáz, hogy keverik Budapestet Bukaresttel. Vajon hány magyar tudja h mi Kalifornia székhelye? Segítek, Sacramento. Na, ki találta el a sok Los Angelesre tippelő közül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.06.02 12:37

@Blama: van egy olyan kulturális-intellektuális szint, amely felett elvárható, hogy az ember átlásson a populista szólamokon és értelmi felelősséget vállaljon a társadalmáért.

sajnos nálunk ez a szint balkáni magasságokban található.

ezzel önmagában a világon nem is lenne semmi baj... ha az érintettek nem azt képzelnék közben, hogy mi a nyugat-európai kulturális-intellektuális fősodorhoz - vagy még annál is fejlettebb kasztba - tartoznánk.

előbb-utóbb jön majd a felismerés és akkor az nagy katarzis lesz a magyar társadalomnak. szerintem lesz olyan félőrült, aki teljesen bele is fog bolondulni ebbe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.02 12:36

@zappara:

a bármiféle, minimális alázat hiánya az ország szolgálata iránt...emlékműve
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.02 12:35

ócsa..jajj..


ez a hozzá nem értés, a teljes értelmetlenség, tudatlanság, a mindenféle tudás szembeköpése, lenézése, megvetése..az emberek sakkbábúnak való nézése a saját sakktáblán ...az adófizetők pénzét arra költöm, amire ÉN akarom, amit felböfögök, az úgy van ...közötök? c játék mementója..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html