Kivárnak a felújítók - augusztusban jön a családi házas Otthon melege?

A piaci visszajelzések szerint erősen eltérő pályán mozognak az egyes építőanyag gyártói szegmensek: a falazati anyagok értékesítése nagyot nőtt tavaly év közepéhez képest, azonban a hőszigetelő anyagok és nyílászárók vagy épületgépészeti termékek terén ez még várat magára - derül ki a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) közleményéből.
Napi.hu, 2016. július 8. péntek, 11:17
Fotó: Napi.hu

Az építőanyag-kereskedőktől származó információk alapján egyelőre kevés a magánberuházó, elsősorban azok a továbbértékesítésre tervezett lakóépület beruházások láthatóak, amelyek már az év elején megkezdődtek, vagy még korábban félbemaradtak. Jelentős és pozitív fejlemény, hogy több ezer lakóépület - jellemzően társasház - fejlesztése indult meg a fővárosban, az agglomerációban, valamint a dunántúli megyeszékhelyeken: már hirdetik az épülőfélben lévő lakásokat, sőt, egyes frekventált területeken a rajzasztalról értékesítenek.

Mindez azt láttatja, hogy Budapesten és az agglomerációban, valamint Dunántúlon a megyeszékhelyeken fellendülés várható, de kelet-Magyarországon egyelőre kevésbé láthatóak ennek jelei - írja a MÉASZ.

A csok nyomán megjelentek a "társasházépítés kalandorai"-ként bizonytalan szakmai múltú cégek is megjelentek, amelyek részben a más szektorban megtermelt eredmény gyors visszaforgatását tervezik. Ezért a lakásvásárlóknak célszerű adott ajánlat fejlesztői hátteréről célszerű előzetesen tájékozódniuk.

Kivárnak a beruházók

A MÉASZ elnöksége szerint a csok idén még nem fog akkora fellendülést adni, hogy az a teljes magasépítési ágazatot tartós emelkedő pályára állítsa: mellette nagy szükség van az energetikai korszerűsítési források tartós megnyitására is, valamint az új lakásépítéseket illetően a helyi szűk keresztmetszetek feloldására (telekbesorolása, engedélyezés, telekhiány). A határidő-módosítást követően várhatóan augusztus közepén megnyíló családi házas Otthon Melege program időzítése miatt jellemzően kivárnak a beruházók, így csak a halaszthatatlan vagy a pályázatoktól műszaki szempontból független felújításokba vágnak bele.

A tégla falazati építőanyagokat leszámítva legkorábban július-augusztus környékén jelentkezik majd az építőanyag-kereslet jelentősebb növekedése. A lakóépület-építések és az energetikai korszerűsítések szempontjából változatlanul kritikus keresztmetszetet jelent a szakképzett kivitelezői kapacitás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Meningitis, 2016.07.10 13:30

"de kelet-Magyarországon egyelőre kevésbé láthatóak ennek jelei"
Én nem tudom mikor kapnak a csörgősipkához?
Itt mindenki nettó 100E Ft körül harcol a megélhetésért, aki még itt maradt...
A CSOKnak hála (köszönjük kormányunk!) az albérletek ára 70-80E Ft ra ment fel, konkrétan kajáért járunk haza, hogy éhen ne dögöljünk. Nem cigizünk, nem iszunk, soha nem járunk sehová, nyaralni életembe nem voltam nem is leszek, a több mérnöki diplomát a hajamra kenhetem...
Pillanat! Meg vagyok mentve: Most olvasom:20 új munkahely 2 műszakba, 140E ért, juhé!!
Vagy a másik sláger: Telekom "szenior mérnök" állásba 180E bruttó, ki fog örülni ez az országrész, ez 100%
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html