A fejlesztés, amely uniós társfinanszírozással, a Belügyminisztérium és a Földmérési és Távérzékelési Intézet konzorciumi együttműködésével valósul meg, elsősorban az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok engedélyezési és ellenőrzési munkáját támogatja. Emellett megteremti az egységes, elektronikusan vezetett Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) térinformatikai alapját, valamint a hatályos településrendezési eszközök feldolgozása révén a különböző szintű területrendezési és településrendezési eszközök és a valós állapot összehasonlításával segítséget nyújthat a településrendezési eszközök tervezéséhez, a települések optimális fejlesztési céljainak meghatározásához is.

Alkalmazásával a hatóságok egy felületen láthatják az archív és friss távérzékelési adatokat (ortofotókat), az ingatlan-nyilvántartási alaptérképet, és térbeli összefüggésekkel együtt tájékozódhatnak a valós állapotról, a nyilvántartás adatbázisainak adatairól, a szabályozási tervek vonatkozó előírásairól.

Célzott ellenőrzések várhatók

Az interaktív eszközökkel lehetővé válik az ellenőrzendő terület, ingatlanok kijelölése, listázása, a helyszíni jegyzőkönyvek, fotók, a hatósági ellenőrzések tapasztalatainak rögzítése. A hatóságok az adatok ismeretében célzott ellenőrzéseket tarthatnak, amelyek elősegítik a szabálytalan építkezések feltárását, az ellenőrzések hatékonyságának növelését, a tervezhetőbb munkavégzést.

Az ÉMO közvetett hatásaként a szaktárca a lakosság, a befektetők és fejlesztők körében a jogkövető magatartás erősödését, az építési fegyelem megszilárdulását várja. A projekt keretében kerül sor az E-közmű elektronikus közműnyilvántartás prototípusának tesztelésére, a tapasztalatok dokumentálására. Ennek célja a rendszer zökkenőmentes, országos szintű bevezetésének előkészítése.