Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében szükséges intézkedéseket megtették az építőipari vállalkozások. A foglalkoztatottak kis csoportokban dolgoznak, legtöbb helyen védőfelszerelésekben. A munkavállalókat kisebb csoportokban és nagyobb részt saját személygépkocsikkal szállítják. A közepes és nagy cégek egészségügyi felelősöket jelöltek ki, akik folyamatosan figyelik a dolgozók egészségügyi állapotát. A tervező mérnökök 90 százalékban otthoni, távmunkavégzéssel teljesítenek - olvasható az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb helyzetfelmérésben.

Mindezek eredményeként egyelőre nem jellemző a vírusos megbetegedés az építőiparban, de áprilisban már előfordult, hogy kisebb csoportokat, brigádokat karanténba küldtek vagy önként elvonultak. A folyamatos munkavégzéshez szükséges egészségügyi kockázatcsökkentésnek azonban jelentősek a költségkihatásai - jegyzi meg a szakszövetség.

Lelassultak, leálltak a projektek

Egyre több generálkivitelező jelzi, az ország különböző részeiből, hogy növekszik azon mikró- és kisvállalkozások száma, akik felfüggesztik az alvállalkozói munkájukat. Ezt elsődlegesen a fertőzésmentes utaztatási problémákkal, anyagbeszerzési nehézségekkel, finanszírozási gondokkal indokolják.

Az elmúlt héthez képest lényegesen több új projekt előkészítése lelassult, leállt, ez egyaránt jellemző az állami, önkormányzati és a magán megrendelésekre.

A márciusban megkötött új szerződések volumene , a szokásos, illetve a várt volumennek mintegy 65 százalékát érhette el. Az ágazat megrendelési állománya jelentős kormányzati, önkormányzati megrendelések nélkül zuhanásszerűen csökkenhet. A válságkezelésben szereplő javaslatok között  az "előrehozott" beruházási csomagot, közlekedési- infrastrukturális és szállodai építési, rekonstrukciós feladatokat
minél előbb ismertetni kellene és közbeszerzési ajánlat kérésre kiírni - hívja fel a figyelmet a szakszövetség.

Főleg a közmegrendelők nem fizetnek időben

Rohamosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. A mikró- és kisvállalkozások a munkájukat nem tudják előfinanszírozni, szaporodik az anyagmentes vállalkozás, a bérmunka ebben a körben. Tapasztalataik szerint elsődlegesen az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál sokasodik a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

Az ÉVOSZ szerint ezek az erősödő folyamatok indokolják, hogy a válságkezelő csomagot kiegészítsék a szövetség gyorsított számlakifizetésre vonatkozó javaslataival.

További javaslatok:

  • A likviditási helyzet javítása érdekében az állami, önkormányzati valamint a támogatásban részesült megrendeléseknél a jelenlegi 25 százalékról emeljék 50 százalékra a kifizethető előleg mértékét.
  • Az ukrán és szerb vendégmunkások jellemzően hazautaztak, ezekben a relációkban nem működik a határmenti, 30 km mélységű munkába való átjárás, ezért pontosított külgazdasági -kormányközi megállapodásokra lenne szükség.
  • Az új lakások meghatározott körénél maradjon az 5 százalékos áfa, a rozsdaövezeti lakásépítéseknél is mielőbb hirdessék meg a kedvezményes forgalmi adót.

Azt is írják, hogy a Nyugat Európából hazatért szakmunkások és mérnökök önkéntes, két hetes karantén lejártát követően, egyre nagyobb mértékben vállalnak itthon munkát, számuk több százra tehető.

A mikró- és kisvállalkozói körnek jellemzően rövidebb átfutási idejű munkájuk van, ezek befejezéséve nehezen tudnak újabb szerződéseket kötni a magánmegrendelői, lakossági körben, ezért megjelent a munkaerő elbocsátás. Egyelőre a szakmunkások más cégnél találnak munkát.

Az árfolyam jelentős változásából adódó plusz költségek nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba, ezért a szakszövetség ismételten javasolja, hogy a 2020.március 31. előtt megkötött támogatási és vállalkozási szerződéseknél az import termékek költségének elszámolása számlával igazoltan, a beszerzés időpontjában fennálló árfolyamon történhessen.

A csúszások és következményeik

A járványhelyzet miatt az épületek építésénél tömegesen várhatók határidős csúszások, több ez év végéig átadásra tervezett létesítmény befejezése 2021. évre fog áthúzódni.

A 2020-ra tervezett létesítmények a 2021. január. 1-től érvényes , szigorúbb épületenergetikai előírásoknak nem felelnek meg. Ezen létesítményeknél átmeneti rendelkezésre van szükség, ami lehetővé teszi ezen épületek ez évben érvényes épületenergetikai előírásoknak megfelelő paraméterek melletti használatba adását - figyelmeztet helyzetfelmérésében az ÉVOSZ.