Az építőipar számára a járvány helyzet egyelőre nem okozott jelentős gondot. Az építőanyagok, szerelvények közül az olasz import torpant meg. Csempék, burkoló lapok, szaniter áruk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok import beszerzése akadozik, lassítja a kivitelezéseket - állapítja meg friss összefoglalójában az ÉVOSZ.

A nyugat európai beszerzésű berendezési tárgyak beérkezése késik. A vállalkozások többsége tett intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében. Ez azonban inkább a közepes és nagy szervezetekre jellemző, a mikró és kisvállalkozások és önfoglalkoztatók lazábban veszik a helyzetet. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, tervező cégeknél működik az otthoni munkavégzés.

A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelésirányításban az ÉVOSZ felmérése szerint.

Veszélyes üzem

Az építőipar és az egész építésgazdaság élőmunka igényes. A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben kiszélesedik a járvány, ami komoly gondokat fog eredményezni az építőiparban. Egymásra épülő folyamatok vannak egy-egy építkezésen és brigádban dolgozó csoportok, ami a vírus gyors terjedését okozhatja.

Ebben a szakmában nem működik a home office és az építőanyag kereskedés java része nincs felkészülve az online kereskedésre. A kontakt kapcsolatok nagy száma a jellemző. A mozgás korlátozása, illetve egy-egy beteg diagnosztizálása tömeges létszámkieséshez vezet az építésgazdaság területén. Ezért a termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani - hívja fel a figyelmet az ÉVOSZ.

Mind ez komoly likviditási gondokat , és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni. Az építőiparban 1- 2 hónap teljesítés csökkenést, termelés kiesést éven belül nem lehet behozni.

Nő a bizonytalanság

Jelenleg érzékelhető az új szerződéskötések előkészítésének lassulása. Mind a megrendelői, mind pedig a kivitelezői oldalon fokozódik a kapacitás biztosíthatósága körüli bizonytalanság. Különösen jellemző ez az épületépítések területén.

A nehézségeket alapvetően a megrendelő és a kivitelezők kell hogy viseljék. Persze tudni kell, hogy a megrendelések 60 százalékát 2020-ban az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják. A későbbiekben az ÉVOSZ szerint szerződés módosításokra lesz szükség.

A szakszövetség úgy látja, a vállalkozások jogi iránymutatást várnak, különös tekintettel a foglalkoztatás területén, a minimumok megfogalmazását és elrendelését a teendőkre, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja/akarja felvenni a munkát. Amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munka adó, javasolják ennek járulékos közterheit elengedni.