Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-t a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben. A programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét.

A NET 36 ezer ingatlant vásárolt meg, így mintegy 154 ezer ember továbbra is az otthonában maradhatott. A friss bejelentés szerint e bérlők ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonuknak.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter által kidolgozott javaslat elfogadása esetén a kormány felajánlja az egyösszegű visszavásárlást, ahol során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege, az állam kamatot nem számít fel, és további kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő igénye esetén. A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének.

Akik pedig nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, azoknak a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak.

További kedvezmény, hogy a tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli. Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. már csak azokat a lakóingatlanokat vásárolhatja meg, amelyekről a hiteladós vagy a zálogkötelezett a keddi közlönyben megjelent kormányrendelet hatálybalépésének napjáig - azaz szerdáig - benyújtja a szándéknyilatkozatát. Aki a határidő után fordulna ezzel a szervezethez vagy az illetékes pénzintézetekhez, azt tájékoztatni fogják, hogy a vásárlásra már nem kerül sor - derül ki a kedd esti Magyar Közlönyből.