Lakáspiac: van, ami drágul, van ami olcsóbb lesz

A szakértők szerint az új lakások piacán tapasztalható/várható kínálatbővülés és keresletcsökkenés ellenére drágulásra lehet számítani, míg a panelek ára mérséklődhet, ráadásul utóbbiak értékesítése egyre hosszabb időt vesz igénybe - derül ki az Ecostat legfrissebb elemzéséből.
NAPI Online, 2005. augusztus 2. kedd, 15:05
Fotó:

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Ingatlanbarométere a második negyedévben 48,3 százalék volt, ami 0,3 százalékponttal haladja meg az előző három hónapos időpszakban regisztrált adatot. Ez azt jelzi, hogy megállt az ingatlanpiac múlt év közepén kezdődő teljesítményének csökkenése.

A gazdasági szereplők szerint az ingatlanpiac változatlan marad az év hátralévő részében, s struktúrális átrendeződés folytatódását várják, vagyis a lakásépítés és -forgalmazás dinamikája csökken, miközben az ingatlanberuházások és infrstrukturális fejlesztések átmeneti megingások mellett élénkülni fognak. A nyugat-európai trendeknek megfelelően Magyarországon is lassú és tartós bővülésre lehet számítani a lakás- és építményfelújítési piacon - derül ki az Ecostat elemzéséből.

A cégek előrejelzései alapján az év második felében - hasonlóan az első hat hónapban tapasztaltakhoz - a piaci kereslet, a gazdálkodás és a hitelezés feltételei csekély mértékben romlani, illetve stagnálni fognak. Az Ecostat elemzése szerint a nem panelből épült használt lakások értékesítése növekedhet, miközben a üdülők, nyaralók, használt panellakások és önálló új házak forgalma várhatóan visszaesik. A piaci szereplők a vegyes kép mellett jelezték, a lakáspolitikai koncepció finomítása kedvező hatással lehet a mobilitásra.

Az Ecostat-elemzés összegzése alapján az idén nő az új építésű lakások kínálata, ám a kereslet - például lakóparki ingatlanok esetében - várhatóan visszaesik. Csupán a nagy alapterületű luxuslakások esetében várható élénkülés. A használt lakások piacán a Budapest belvárosában lévő ingatlanok eladás ígérkezik könnyűnek a külföldi befektetők kereslete miatt; a vidéki nagyvárosok központjában lévő nagy, jó beosztású lakások és a bel-budai, zöldövezeti lakások iránti igény azonban stagnálni fog. A panelek eladása egyre nehézkesebb, az értékesítési idő jelentősen megnyúlt.

Az irodapiacon az üresedési ráta javulását prognosztizálja az Ecostat, éves szinten 14-16 százalékos aránnyal lehet kalkulálni. A bérleti díjak relatíve magasak, sőt, az idei drágulás meghaladja majd az infláció mértékét. A jól megközelíthető irodák iránti kereslet minden bizonnyal élénkülni fog. A külföldi befektetőknek köszönhetően a belvárosi jó fekvésű nagy alapterületű telkek forgalma növekedni fog, s némileg élénkülhet az irodaházak és bevásárlóközpontok létesítésére alkalmas területek értékesítése is, miközben az üdülőtelkek kínálata bővül, gyakorlatilag pangó kereslet mellett.

Az ingatlanpiac szereplői a prognózisokban szereplő inflációt meghaladó ütemű áremelkedést várnak. Szerintük a legnagyobb mértékben a tervezési díjak, illetve az építési és szerelési költségek emelkedhetnek, egyaránt 7,2 százalékkal. A telkek 6,9, a építőanyagok 6,8, a munkaerőköltségek pedig 6,5 százalékkal növekedhetnek. A kínálat bővülése és a kereslet várható visszaesése ellenére az új építésű lakások az inflációt meghaladó mértékben drágulhatnak, csakúgy, mint az egyes belvárosi kiemelt területeken lévő használt lakások, míg a kedvezőtlen helyen fekvő és lakótelepi használt lakások ára várhatóan csökkenni fog. A belterületi építési telkeknél 5-7 százalékos drágulást, a külterületieknél azonban az árak stagnálását valószínűsítik az Ecostat szakértői, akik szerint a mezőgazdasági területek ára jelentősen, akár 10 százalékot meghaladó mértékben nőhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK