Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának ügyvezető igazgatója elmondta, a budapesti ingatlanpiacon az első negyedévben tovább erősödött az előző év végén már érezhető javuló befektetői megítélés, azonban a válság utáni felépülés hosszan elnyúló lesz. A hitelpiaci feltételek lassan javulnak, a válság előtti hitelfeltételek visszatérése egyelőre nem várható.

Az év első negyedévében két jelentős befektetési tranzakcióra került sor Magyarországon. Regionális szinten is mérföldkőnek számít a budapesti Allee bevásárlóközpont 50 százalékos eladása, az ügylet meghaladta a 100 millió eurót. Az Allianz Biztosító pedig megvásárolta a WING legújabb irodafejlesztését, a K3 irodaházat, melyet saját székházként fog birtokba venni 2010. nyarán.


A bérlői piacok továbbra is érzékenyek, s noha a lassú fellendülés már 2010-ben is várható, az irodapiacon az erős kínálat és a magas kihasználatlanság nyomás alatt tartja a bérleti díjakat. A kiskereskedelmi bérbeadási piacon még mindig érezhető a visszafogott vásárlóerő hatása.

Az irodapiaci kínálat bővülése a második felétől folyamatos lesz és nem várható az elkövetkező két évben nagy irodaátadási hullám. A bérleti díjak stabilizálódása a kihasználatlanság csökkenését követően várható. A jelenlegi 20 eurós, legmagasabb bérleti díjjal csak a belvárosban találkozhatunk, az egyes alpiacokon igen eltérő a kínálati bérleti díj, és széles skálán mozog a bérleti ösztönzők kínálata.


Láthatóak a globális gazdasági fellendülés jelei és egyre több bizonyítéka van annak, hogy az üzleti élet visszatér a rendes kerékvágásba, ami a közép-kelet európai ingatlanpiacon is érezhető. A válságból kilábalva a bérlői kereslet stabilizálódik, sőt, egyes piacokon már fellendülés is mutatkozik.

A közép-kelet európai befektetési piac (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia) több, mint 700 millió euró összértékű tranzakciót bonyolított le az első negyedévben, ami 169 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Az év hátralévő részében továbbra is folyamatos javulást várunk a közép-kelet európai ingatlanpiacokon - foglalata össze John Duckworth, a Jones Lang LaSalle közép-kelet európai régiójának igazgatója.