Lassul a hozamesés az üzleti ingatlanpiacon Európában

Alig változtak az éves hozamok és a bérleti díjak az első negyedévben az európai kereskedelmi ingatlanpiacon, vagyis a meggyőző fellendülés még várat magára - derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb kutatásából.
NAPI, 2011. május 5. csütörtök, 17:17
Fotó:

A hozamok változása még mindig lefelé irányuló, lendülete lassul, kevesebb, mint 10 bázisponttal minden kereskedelmi ingatlanszektorban - derül ki a CBRE legfrissebb, Európai bérleti díjak és hozamok című kutatásából. Az első osztályú ingatlanok bérleti díjai kismértékben minden szektorban emelkedtek 2011 első negyedévében, a legtöbbet (1,4 százalékot) a kiskereskedelmi piacon. Év per év alapon az irodapiac vezet, 2,3 százalékkal.

Richard Holberton, a CBRE európai kutatásvezetője szerint a bérleti díjak és a hozamok mozgásának hiánya arra utal, hogy a meggyőzőbb fellendülés még várat magára. A gazdasági lendület egyenetlen, az eurózóna költségvetési feszültségei kitartanak, a befektetők aggodalma tartós marad a kormányzati megszorítások bérleti díjakra való hatása miatt.

A bérleti díjszint stabil Budapesten, és a hozamok sem változtak az elmúlt negyedévben. Az egyetlen kivétel a logisztikai ingatlanok területe, ahol látunk némi változást az árazási elvárásokban, így a hozamok esetében 25 bázispontos csökkenésre számítunk. Előretekintve, néhány jelentős tranzakcióra kerülhet sor Budapesten az elkövetkező negyedévekben, ami egyértelmű viszonyítási alap lesz minden piaci szereplőnek - mondta Tim O'Sullivan, a CBRE magyarországi tőkepiacokért felelős vezetője.

A CBRE EU-15 irodapiaci hozamindexe 4 bázispontot csökkent 2011 első negyedében és 23 bázispontot egy év alatt. A legnagyobb hozamesés Kijevben (100 bázisponttal 13 százalékra) volt, majd Szófia, Belgrád, Genf és Dubai következik 50-50 bázispontos csökkenéssel. Az egyedüli emelkedés Lisszabon és Portó irodapiacain volt (25-25 bázisponttal, 7, illetve 8,75 százalékra).

A kiskereskedelmi hozamok is estek, a CBRE EU-15 kiskereskedelmi hozamindexe 5 bázispontot csökkent 2011 első negyedében és 25 bázispontot egy év alatt. Brüsszel, Athén, Edinburgh vezette a listát 25 bázispontos emelkedéssel, 4,75, 7, illetve 5,5 százalékra változott a hozam. Prágában, Milánóban, Oslóban, Bukarestben, Madridban és Barcelonában 25 bázisponttal, Zágrábban, Helsinkiben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hamburgban, Münchenben és Zürichben 10-10 bázisponttal süllyedtek a hozamok.

Az ipari ingatlanpiac mutatta a legerőteljesebb hozamcsökkenést, a CBRE EU-15 ipari ingatlan hozamindexe 8 bázisponttal került lejjebb 2011 első negyedében és 27 bázisponttal egy év alatt. A hozamok 100 bázisponttal Belgrádban (12 százalékra) és Kijevben (15 százalékra) estek, míg emelkedést Lisszabonban, Isztanbulban és Dubaiban mértek.

Némi emelkedést mutattak az első osztályú irodák bérleti díjai Európában 2011 első negyedében. A CBRE EU-15 irodabérleti díj-indexe 0,7 százalékkal nőtt a negyedév alatt, és 2,3 százalékkal múlta felül egy évvel korábbi szintjét. Az áremelkedésben Lille vezeti a listát, ahol a díjak 8,1 százalékkal, négyzetméterenként és évente  200 euróra nőttek, második pedig Kijev (+6,25 százalékkal, 288 euróra). Az esés  Athénban (-12,5 százalék,  336 euró) és Lisszabonban (-2,6 százalék, 222 euró) volt a legnagyobb.

A kiskereskedelmi szektorban emelkedtek leginkább a bérleti díjak a vizsgált időszakban. A CBRE EU-15 kiskereskedelmi bérleti díj-indexe 1,4 százalékkal nőtt a negyedév alatt, és 1,5 százalékkal múlta felül egy évvel korábbi szintjét.  Dublinban 4,8 százalékkal, 2350 euróra évente és négyzetméterenként, és Athénban 3,9 százalékkal, 1410 euróra. A legnagyobb emelkedést Varsóban (+12,5 százalék, 1080 euró) és Brüsszelben (+6,25 százalék, 1700 euró)jegyezték fel

HOZZÁSZÓLÁSOK