A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden tette közzé, hogy az építőipar termelése 12,7 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbival összevetve, jelentősen gyorsabban a februári 4,9 százaléknál.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke kiemelte: márciusban még kedvezőek az építőipar számai, és az első negyedévben is alágazatonként eltérő mértékben, de minden területen növekedés volt. E mögött még a 2013 év végén, 2014 év elején kötött nagyértékű építési szerződések határidőre történt teljesítése áll - mutatott rá. Hozzátette: látni kell, hogy a kimagasló beruházási hullám után már a tavalyi év második felétől csökkennek az új megrendelések, s ez a visszaesés március végére a 30 százalékot is meghaladja. Ez azt vetíti előre, hogy a 1,5-2 éve leszerződött nagyértékű munkák befejezését követően, új munkák hiányában, az év közepétől megfordulhat a pozitív trend. Az építőipar a 2014-es év számait, a 2100 milliárd forint termelési értéket tudja majd hozni idén is, de további kétszámjegyű éves növekedésre nem lehet számítani. Az év második felében a 2014-es magasabb bázist is figyelembe kell venni.

Az elnök szerint 2016-tól további növekedésre akkor nyílik majd csak lehetőség, ha a kormányzat tartani tudja az építési-beruházási célú megrendeléseit, amire sok esélyt nem látnak. További feltételek közé sorolta az uniós forrásból finanszírozott projektek mielőbbi megjelenését, és azt, ha a gazdaság élénkülésével együtt a mezőgazdaság, az idegenforgalom, a gépipar és az élelmiszeripar fenntartaná vagy bővítené a megrendeléseit. A lakásfelújításokra irányuló lakossági rendelések megjelenése is a jövő évi növekedés feltétele - mondta.

Párdi Zsófia, a TLE projektvezetője szerint bár az adatok bíztatóak, s nőtt az épületek építése, és az előző statisztika szerint nőtt a lakásépítések száma is, ezekből az adatokból nehéz bármilyen trendet kiolvasni, mivel nem látszik a hosszú távú koncepció a lakásépítések területén. Nem lehet tudni, hogy a lakásépítések területén milyen irányba halad az ország, milyen célszámok mellé milyen támogatások vannak rendelve - mondta.

Véleménye szerint problémát jelent, hogy az építőiparnak is nehéz a helyzete, nem tudja tervezni kapacitásait, és ez a szakképzésben is megjelenik. Azt szeretnék elérni, hogy a kormányzatban legyen egy, a területért felelős személy, aki választ adhat ezekre a kérdésekre. Azon dolgoznak, hogy az egyes pártok lakásügyi szakpolitikusait összegyűjtsék és egy asztalhoz ültessék - mondta.