Lázár János szociális bérlakásokat adott át (képekkel)

Hét új szociális bérlakást adtak át a Csongrád megyei Maroslelén vasárnap. A rendezvényen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, három dolog szükséges ahhoz, hogy az alföldi településekről ne vándoroljanak el a fiatalok, és ezekben kiemelt támogatást nyújt a kormány: a munka, az oktatás és az otthonteremtés.
MTI, 2016. december 18. vasárnap, 16:52
Fotó: Napi.hu

Lázár János, aki a térség országgyűlési képviselője is, sajtósának tájékoztatása szerint az átadási ünnepségen arról beszélt, hogy az alföldi ember ragaszkodik otthonához, és csak szükség miatt hagyja el.

Három dolog fontos ahhoz, hogy az alföldi és a kelet-magyarországi településekről ne vándoroljanak el a fiatalok, ezért ezekben a kormány kiemelten igyekszik támogatni az érintett településeket. Ezek közül az első a munka - fejtette ki a miniszter, aki komoly sikerként értékelte, hogy a választókerületben, Hódmezővásárhely és Makó térségben a 2010 körül még 12 százalékos munkanélküliséget sikerült 6 százalék alá szorítani. Maroslelén is sokkal kevesebben vannak munka nélkül, mint 2010-ben - tette hozzá.


Kép forrása: MTI

A második fontos terület az oktatás, a nevelés. Nagyon fontos, hogy a térségben élő gyerekek olyan nevelést kapjanak, amely lehetőséget ad nekik, hogy képességeik, szorgalmuk, tehetségük szerint boldoguljanak az életben. Az Alföldön és Kelet-Magyarországon különösen fontos, hogy az oktatás esélyt adjon a fiataloknak, hiszen sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a nagyvárosokban vagy a fővárosban - mondta Lázár.

A harmadik pedig az otthon - mondta el Lázár János, hozzátéve: ezúttal hét új otthon létrehozását támogatta a kormány Maroslelén, a települési önkormányzat kezdeményezésére. Ez hét fiatal családnak jelent jó kezdetet a családalapításhoz.

Martonosi György, a település független polgármestere, aki szintén részt vett az átadáson, telefonon az MTI-nek elmondta: két évvel ezelőtt döntött bérlakások építéséről a képviselőtestület a helyi lakásigények miatt.


Kép forrása: MTI

Elkészíttették a ház költségvetését, ezt követően a polgármester felkereste Lázár Jánost, aki "azonnal a projekt mellé állt". Egy évvel ezelőtt kaptak 130 millió forintot a lakásépítésekhez, amelyek így száz százalékos kormánytámogatással valósultak meg. Jelezte: jóval több pályázat érkezett, mint ahány lakás elkészült.

Hét lakást építettek, amelyek 48-52 négyzetméter alapterületűek, egyszobásak, egy másfél szobás van köztük. A lakásépítés célja, hogy a településhez kötődő fiatalokat ott tartsák - hangsúlyozta Martonosi György.

HOZZÁSZÓLÁSOK