Az előterjesztés indoklása szerint az egyes kereskedelmi építmények létesítésének tilalmára vonatkozó szabályozást az a jogalkotói szándék motiválta, hogy a 2014. december 31-ig tartó átmeneti időszakban a lakossági szükségleteket sok helyen indokolatlanul meghaladó számú és méretű kereskedelmi építmények további terjeszkedésének szabjon gátat. A tilalom jelenlegi jogszabályi megfogalmazása azonban a jogalkotói szándéktól eltérően lehetőséget ad arra, hogy átalakítás (az építmény térfogatát nem növelő építési tevékenység)keretében is létesülhessenek újabb kereskedelmi építmények - érvel a tervezet.

Abban az esetben, ha egy kereskedelmi építményt lebontanak és helyette újat építenek, illetve ha építési engedélyköteles a bontással járó átalakítás, főként, ha ez az önálló rendeltetési egységek számának, rendeltetésének megváltoztatásával jár, az a jogalkotó eredeti szándéka szerint a tilalom hatálya alá tartozik majd a módosítás elfogadása esetén.

Érthetetlen, átgondolatlan és papírízű a plázastop-szabályozás további szigorítása - kommentálta lapunknak az előterjesztést Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke, aki szerint ez nem csak az inagtlanfejlesztőknek okoz újabb nehézséget, hanem városfejlesztési szempontból sem indokolt.

Kép: Napi Gazdaság, Katona Vanda

Alvó városrészek, rehabilitációs térségek felélesztéséhez kellenek a kereskedelmi létesítmények, arról nem is beszélve, hogy a lakóépületek, irodaházak földszintje is csak kereskedelmi funkcióra alkalmas - tette hozzá Gyalay-Korpos Gyula. Az MBSZ elnöke megjegyezte, hogy az átépítés korlátozása a belvárosi üres helyiségek rehabilitációját megcélzó "Rögtön jövök" program megvalósítását is akadályozhatja.

Az építőipart az eredetileg becsültnél kevésbé érzékenyen érintette a plázastop bevezetése, a tervezett létesítmények közül ugyanis nagyon sok megkapta a bizottság felmentését, ez az engedélyköteles átépítések elbírálásánál is bekövetkezhet - válaszolta a Napi.hu kérdésékre az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Koji László szerint  az építőipar abban bízik, hogy a bizottsági döntéseket alapos hatásvizsgálat előzi meg, s hogy ez nem fogja túlzottan lelassítani a döntéshozatalt. Tapasztalatai szerint a plázastop eddigi hatása a 300 négyzetméter alatti beruházások és az átépítések megszaporodását vonta maga után.