Lejtőn a szlovák ingatlanárak

Mélyrepülés után hosszas stagnálásra számítanak a szakértők a szlovák igatlanpiacon. Az áresés azonban még nem ért véget, a tavaly ősszel lejtőre került piac még nem érte el a gödör alját.
Sidó Zoltán, 2009. augusztus 18. kedd, 08:49

A válság hatására 2008 második felében megtört a szlovák ingatlanárak feltartóztathatatlannak tűnő emelkedése. A csökkenés még korántsem érte a gödör alját, az árak idén akár további tíz százalékkal is gyengülhetnek. Néhány ingatlanügynökség szerint az sem kizárt, hogy az elkövetkező egy-két évben a mélyrepülést követően az árak további stagnálására számíthatunk.

Szlovákiában az elmúlt egy évben a lakásárak már így is több mint az ötödével estek vissza. Napjainkban egy kétszobás, 55-65 négyzetméteres új lakás négyzetméterének átlagára a fővárosban 2125 euró.

Az irodapiacon a jelenlegi 11,3 százalékos kihasználatlansági arány az év végére 12 százalékra mehet fel, s előzetes becslések szerint az év végéig további 78 ezer négyzetméternyi irodaterület készül el Pozsonyban, ami komoly nyomást gyakorol az árszintre. Szakértői becslés szerint a különböző bónuszok, többletszolgáltatások révén az idei bérleti díjak akár 15 százalékkal is eshetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK