Thierry Delvaux ügyvezető igazgató, Jones Lang LaSalle:

A jelenlegi források szerint a budapesti irodapiac az elkövetkező három év folyamán több mint 800 ezer négyzetméter új irodaterülettel bővül. Ez közel annyi, mint a jelenlegi modern spekulatív irodapiaci kínálat fele. Körülbelül 300 ezer négyzetméter irodaterület átadása 2008-ra várható, míg további 400 ezer négyzetméter 2009-re. A tervezett irodaházak átadási időpontját befolyásolhatja az elhúzódó és költségesebbé váló hitelfelvétel, illetve az építési engedélyek kiváltása.

Az elmúlt évek felfelé ívelő irodapiaci kereslete az előrejelzések szerint 2008-ban sem torpan meg. Elképzelhető, hogy idén még a tavalyi év rekordnak minősülő, 325 ezer négyzetméteres keresletét is meghaladja a bérbeadások volumene. A bérlők közt a nagy nemzetközi cégek mellett megjelentek az állami intézmények és a minisztériumok háttérintézményei is. Az ingatlanfejlesztők joggal aggódnak az esetlegesen növekvő kihasználatlansági ráta miatt, ami leginkább a pesti központi és a pesti nem központi alpiacokat érintheti. Ezeken az alpiacokon a legintenzívebb a fejlesztői aktivitás. Ennek ellensúlyozásaképp a budai központi alpiacon inkább a bérlői érdeklődés van túlsúlyban, kevés új fejlesztés várható az elkövetkező években, ezek egyike a bel-budai Krisztina Palace.

A növekvő kínálat az effektív bérleti díjakban hozhat némi változást, de a piacon elérhető legmagasabb bérleti díj továbbra is 22 euró marad. A bérlők egyre gyakrabban veszik igénybe a tanácsadó cégek bérlő-képviseleti szolgáltatását, hogy a növekvő kínálati piacon könnyebben eligazodhassanak.

Árendás Gergely, irodafejlesztési vezérigazgató-helyettes, Wallis Ingatlan Rt.:

Hosszú évek óta kongatják a vészharangot az irodapiac fölött, de eddig még sosem borult fel teljesen a kereslet és a kínálat viszonya. Jósoltak már ötszázezer négyzetméter átadást, és arra sem került sor. Ami a kínálati oldalt illeti, annak jelenlegi felfutása az ingatlanpiac természetében keresendő: a fejlesztők, látva az elmúlt évek erős keresletét, sok új projektet indítottak és sok új szereplő is lépett a piacra, ezek a tényezők vezetnek az idei rekordkínálathoz. A keresletet a következő időszakban is erősnek várom: az eddig nem modern bérirodában működő cégek, szervezetek egyre nagyobb számban ismerik fel, hogy a modern iroda rugalmassága, hatékonysága, a nyújtott szolgáltatások miatt nem okoz érezhető költségnövekedést. Mindazonáltal tagadhatatlan, hogy nehezebb időszakot élünk, nagy a kínálat, ezért a nem ideális elhelyezkedésű, műszaki kompromisszumokat tartalmazó épületek az eddigieknél jóval lassabban találnak majd bérlőre.