A Várkert Bazár megújult épületegyüttesét ma adják át nyilvános avatóünnepség keretében a közönségnek, majd ezt követően április 6-ig tartó programsorozattal ünneplik a Bazár területén és több fővárosi helyszínen a kétszáz éve született tervezőt, Ybl Miklóst, és a megújult műemléket. Az épületet Orbán Viktor miniszterelnök adja át. A Bazár déli palotájának tereiben három kiállítás is megnyílik 3-án.

A felújítás több mint 9 milliárd forintból valósul meg, ami az európai uniós támogatáson felül kormányzati forrásokkal is kiegészült.

Februárban még úgy tűnt, mégsem sikerül átadni az épületegyüttest április 3-án, a kormány ugyanis elfogadott egy rendeletet, amelyben a Várkert Bazár rekonstrukciójának véghatáridejét módosította, e szerint a beruházás befejezését augusztus 29-re tűzték ki.

A rekonstrukcióhoz kapcsolódva megújult a Bazár szomszédságában lévő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum teljes lábazata is, valamint kicserélték a nyílászárókat, a csatornákat, és a tetőszerkezeten kívül a teljes homlokzatot is felújították. Erre a kormány 100 millió forintot adott állami forrásból. Két új villamosmegálló is létesül, egy a Várkert Kaszinónál, egy pedig a Rudas fürdőnél, valamint egy új, dunai kikötőt is építenek, amely bekapcsolódik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) forgalmába - mondta korábban L. Simon László, a Várkert Bazár megújításával megbízott kormánybiztos.

A Várkert Bazárban üzletek is helyet kapnak.