A fejlesztési terv első szakaszában a SYMA „C" csarnokának átépítése és felújítása kezdődött el. 2011. márciusára a jelenlegi falak között egy 1500-2000 fős befogadóképességű, nemzetközi színvonalú kongresszusi központ lép piacra, így a rendezvény- és kongresszusi központ területén belül összesen 15 szekcióterem  áll rendelkezésre  - tájékoztatta az OGH hírügynökséget Szántó András, a SYMA Sport- és Rendezvényközpont ügyvezető igazgatója, egyben egyik tulajdonosa.

Mint kifejtette, a beruházás második szakaszát, amelynek legalább 25 év lenne a megtérülési ideje, állami és helyi szintű partnerséggel szerették volna megvalósítani, ám külső segítség hiányában  is mindent elkövetnek, hogy a jelenlegi rendezvényközpontot nagy befogadóképességű nemzetközi kongresszusi központtá alakítsák, ahol már a jelenlegi adottságok között, az „A" csarnok is befogadhat akár 7000 fős kongresszusokat is.

Szántó András rámutatott,  a fejlesztési tervek évekkel ezelőtti aktualizálásakor Magyarországon nemzetközi kongresszusokon és konferenciákon nagyságrendileg mintegy 120 ezer ember vesz részt. Hozzávetőleg 530 ilyen típusú rendezvényt szerveztek, ezzel nemzetközi szinten igen szerény, 226 fős részvételi átlagot értünk el. Ennyi ember elfér egy nagyobb bálteremben.

Jellemző azonban, hogy míg a nemzetközi kongresszusok és konferenciák számát illetően  Budapest a világ első 20 város között van, a résztvevők összes létszámát illetően viszont több mint 50 város előz meg bennünket, így a rendezvényekből származó bevételek sem sorolnak minket  az élmezőnyhöz. MInt mondja, ennek az a magyarázata, hogy a magyar fővárosban nincs olyan helyszín, ahol 4-5 ezer embert le lehet ültetni egy térben, a nemzetközi színvonalnak megfelelő, kongresszusi körülmények között.

Budapest hiába vonzó célpont, csak a „kisebb" rendezvényeivel versenyképes egyelőre. A SYMA tulajdonos ügyvezető igazgatója szerint  egy négyezer fős kongresszusi központ megléte esetén akár 340 milliárd forint is befolyhatna a költségvetéseb erről a piacról.